Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, «χτύπησε» την πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι. 

Ads

Οι αρχές της Χιλής, του Περού, αλλά και της αμερικανικής πολιτείας Χαβάης, προειδοποιήθηκαν για το ενδεχόμενο πρόκλησης τσουνάμι. Μεγάλα κύματα έπληξαν παραλιακές πόλεις αλλά λίγες ώρες αργότερα η προειδοποίησε άρθηκε. 

image

image

Χιλιανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.
 

Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός που έγινε στις 02:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χιλής και εστιακό βάθος 12,6 χιλιομέτρων. Ακολούθησαν δυο σεισμικές δονήσεις 6,2 και 6,4 βαθμών.

image

Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής στην ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ισχυρότατου σεισμού. Ο αριθμός των τραυματιών και των καταστροφών δεν έχει αποσαφηνιστεί. Σε κάποιες παραλιακές πόλεις προκλήθηκαν πλημμύρες ενώ σε άλλες διακόπηκαν ηλεκτροδότηση και υδροδότηση. 

image

Ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος που σημειώνεται εδώ και πέντε χρόνια. Η Χιλή είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον πλανήτη. Τον Φεβρουάριο του 2010, σεισμός 8,8 βαθμών σημειώθηκε στη χώρα. Τη ζωή τους έχασαν τουλάχιστον 500 άνθρωποι. 

image

image