Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας πως κλείνει τα σύνορα, καταργώντας προσωρινά και μονομερώς τη συνθήκη του Σένγκεν, ώστε να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς τη χώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει και της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για το προσφυγικό.

Ads

Οι δύο χώρες θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο με μια «κοινή γαλλογερμανική θέση» όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ.

Αν και ο Καζνέβ έστειλε μήνυμα προς όλες τις χώρες της ΕΕ για «σχολαστική τήρηση» των κανόνων της συνθήκης Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ευρώπη, έσπευσε ωστόσο να δικαιολογήσει τη στάση της Γερμανίας. Όπως είπε «οι κανόνες αυτοί προβλέπουν κυρίως την καταγραφή των μεταναστών που περνούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες της πρώτης εισόδου τους και επειδή δεν τηρήθηκε αυτό η Γερμανία αποφάσισε να εφαρμόσει προσωρινά ελέγχους στα σύνορά της, χωρίς να προχωρήσει στο κλείσιμό τους»..

Η συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών «επέτρεψε να ενδυναμωθεί η κοινή γαλλογερμανική θέση» εν όψει της αυριανής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τόνισε, ενώ σε κοινή ανακοίνωση αναφέρεται πως οι υπουργοί Γαλλίας και Γερμανίας «προετοίμασαν μια κοινή ανακοίνωση που προορίζεται για τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθυμίζει τις αρχές τις οποίες υπερασπίζονται ενώ θα μιλήσουν μαζί στη σύνοδο της Δευτέρας».

Ads

Δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι στα αυστριακά σύνορα με την Ουγγαρία, παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή η Γερμανία για προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής στη Βιέννη, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης για την προσφυγική κρίση, ο καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ειπωθεί ποια μορφή θα έχουν οι ενισχυμένοι συνοριακοί έλεγχοι που πρόκειται να διενεργούν πλέον οι γερμανικές αρχές στα γερμανοαυστριακά σύνορα, ούτε και μπορεί να εκτιμηθεί, πώς αυτοί θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Αυστρία.

Εξάλλου, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος Ράινχολντ Μιτερλένερ, ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης της αυστριακής κυβέρνησης, ότι οι ήδη υπάρχοντες δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αυστροουγγρικά σύνορα πρόκειται να συνεχισθούν.