Ενδελεχείς ελέγχους επί συριακού εδάφους αναμένεται να ξεκινήσει ο Οργανισμός για τον Περιορισμό των Χημικών Όπλων (OPCW), μετά και την απόφαση της Μόσχας να μην προβάλει βέτο κι ενώ εντείνονται οι ανησυχίες στη Δύση ότι η τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) αναπτύσσουν χημικό οπλοστάσιο.

Ads

Ο OPCW, ο οποίος υπάγεται στον ΟΗΕ, θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση, για να εντοπιστεί ποια από τις εμπόλεμες πλευρές ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου είχαν γίνει καταγγελίες για εκτεταμένες χρήσεις χημικών όπλων, ιδίως σε περιοχές, όπως η πόλη Χομς.

Χθες Πέμπτη Αμερικανός αξιωματούχος στο βρετανικό δίκτυο BBC ανέφερε πως η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αναπτύξει ομάδα αφιερωμένη αποκλειστικά στην ανάπτυξη και χρήση χημικού οπλοστασίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν στοιχεία για χρήση τοξικών παραγόντων (υπερίτη, του αερίου μουστάρδας) σε μορφή σκόνης σε τέσσερα περιστατικά. Τα στοιχεία αφορούν και τη Συρία και το Ιράκ.

Ads

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ως βάσιμη εκτίμηση ο εν λόγω τοξικός παράγοντας να έχει αναπτύξει εξαρχής από ομάδα του ISIS.