Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι δεν θα παγώσει η επιστροφή φόρων ή ΦΠΑ, εξηγώντας, παράλληλα, ότι οι εκκρεμότητες του Δημοσίου σε διάστημα επταμήνου φτάνουν τα 5,7 δισ. ευρώ.

Ads

«Οι καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρων ή ΦΠΑ δεν οφείλονται σε κυβερνητική κατεύθυνση, αλλά στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, η οποία έχει μειονεκτήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Αυγούστου φανερώνουν πως επιστροφές τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού υπερέβησαν το στόχο. Ωστόσο, δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την καταβολή των οφειλών γιατί όπως εξήγησε είναι υπηρεσιακός υπουργός και δεν μπορεί να δεσμευθεί για το τι θα πράξει η επόμενη κυβέρνηση.

Κατά τις εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ads

Ερωτηθείς, τέλος, για το περιουσιολόγιο, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε πως η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και πρόσθεσε: «Στόχος είναι από το 2016 να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα».