«Το Ομοσπονδιακό γραφείο μετανάστευσης και προσφύγων της Γερμανίας, εκδίδοντας νέες οδηγίες, αναστέλλει τις διαδικασίες που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ για τους πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία», αναφέρει η διαδικτυακή πλατφόρμα πληροφόρησης ασύλου Asylum Information Database (aida).

Ads

Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, καθορίζει ως χώρα υπεύθυνη για να δώσει άσυλο στον αιτούντα πρόσφυγα, την ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εισέλθει την πρώτη φορά. Ωστόσο, με τη χρήση της ‘ρήτρας κυριαρχίας’  ένα Κράτος – Μέλος μπορεί να αναλάβει οικειοθελώς την ευθύνη για τη διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου.

Έτσι, «σύμφωνα με τις οδηγίες της 21ης  Αυγούστου του 2015, οι διαδικασίες του Δουβλίνου ΙΙ που είχαν ήδη ξεκινήσει για τους Σύρους πρόσφυγες, πρόκειται να ακυρωθούν ώστε η Γερμανία να αποτελέσει το Κράτος – Μέλος που θα είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιτήσεων τους. Συνεπακόλουθα, οι επαναπροωθήσεις που έχουν ήδη εκτελεσθεί, αναμένεται να ανακληθούν. Οι νέες αιτήσεις Σύρων αιτούντων άσυλο θα περνούν άμεσα τις καθιερωμένες διαδικασίες ασύλου παρακάμπτοντας τις διαδικασίες της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ».

Η Γερμανία, που αποτελεί πλέον τον κυριότερο προορισμό των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ήδη από τον Ιανουάριο εγγράψει στους σχετικούς καταλόγους 44.417 αιτήσεις, και σύμφωνα με τον υπουργό  Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, υπολογίζεται «πλέον ότι έως και 800.000 αιτούντες άσυλο θα φθάσουν στη Γερμανία μέσα στο 2015».

Ads

Τον Ιούλιο υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου περίπου 38.000 άνθρωποι και μόνο μέσα στις πρώτες 17 ημέρες του Αυγούστου έχουν ήδη υποβληθεί ακόμη 50.000. 

«Είναι ντροπή, αρκετές χώρες της ΕΕ να μην δέχονται κανέναν πρόσφυγα, ή να δέχονται μόνο ένα μικρό αριθμό. Πρόκειται για πρόκληση που αφορά όλη την Ευρώπη. Είναι απαραίτητο όλοι να βοηθήσουν και να αναλάβουν δράση», υπογραμμίζει ο κ. ντε Μεζιέρ.

Πηγή: Asylum Information Database (aida)