Χάος δισεκατομμυρίων ευρώ «χωρίζει» Κομισιόν και ΔΝΤ με το Βερολίνο αναφορικά με τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις. 

Ads

Είναι γνωστό ότι το Βερολίνο επέμενε στη δημιουργία ειδικού ταμείου για ιδιωτικοποιήσεις ελληνικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. 

Το ΔΝΤ και η Κομισιόν όμως θεωρούν ότι ο στόχος αυτός είναι κάθε άλλο παρά ρεαλιστικός. Πιο συγκεκριμένα εκτιμούν ότι τα επόμενα τρία χρόνια η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει τρία με πέντε δισεκ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα επόμενα τρία χρόνια έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μόλις 1,5 δισ. ευρώ.
 
Αυτό αναφέρει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, επικαλούμενο ένα έγγραφο από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το οποίο περιήλθε στην κατοχή του.

Ads

Όπως επισημαίνει το Wirtschaftswoche, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ξεκαθαρίσει ήδη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι ο στόχος που θέτει το Βερολίνο είναι πολύ υψηλός. 

Η εν λόγω διαφωνία έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα για το χρέος. Το Βερολίνο επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, ωστόσο, το Ταμείο ζητά μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να συμμετάσχει. 

Διαβάστε σχετικά: