Φαίνεται τουλάχιστον παράξενο, αλλά η αγορά αυτοκινήτου κινήθηκε ανοδικά τον Ιούνιο, ενδεχομένως γιατί δεν την πρόλαβαν οι τρέχουσες εξελίξεις. Η αύξηση κατά περίπου 15% των πωλήσεων δεν είναι αμελητέα, έστω και αν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή προέκυψε σε μια αγορά που πρακτικά διαλύθηκε από την κρίση. Το γεγονός ότι  η αύξηση αυτή σχετίζεται με τις εταιρίες ενοικίασης λέει πολλά σε σχέση με τις δυνατότητες του τουρισμού, αλλά και σε σχέση με την αγοραστική δυνατότητα της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Γράφει ο Νίκος Λουπάκης

Ads

 
Παραθέτουμε αυτούσιο το δελτίου τύπου του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων:
 
Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών το μήνα Ιούνιο 2015 υπήρξαν αυξημένες κατά +13,0% ως προς το μήνα Ιούνιο 2014.
 
Συνολικά, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών είναι αυξημένες κατά +15,1% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
 
Η πρόοδος στις ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών από τις αρχές του έτους αιτιάζεται στις αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων προς επιχειρήσεις ενοικίασης, ενώ ακόμη και με αυτήν την πρόοδο η αγορά αυτοκινήτου βρίσκεται -71,6% χαμηλότερα ως προς το μέσο όρο της δεκαετίας 2000-2009.
 
Στα καινούργια φορτηγά παρατηρείται σημαντική αύξηση από τις αρχές του έτους, ως προς την ίδια περίοδο πέρυσι, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και εκτελέσεων διαγωνισμών.
 
Τέλος, στα καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc) οι ταξινομήσεις από τις αρχές του έτους ήταν αυξημένες κατά +10,9% ως προς το αντίστοιχο διάστημα το 2014.

image

* Πατήστε πάνω για να δείτε τον πίνακα σε μεγέθυνση

Ads