Στην πρώτη της επίσημη αντίδραση μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε πως προς το παρόν «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για επανέναρξη συνομιλιών» λέγοντας πάντως ότι «η πόρτα παραμένει ανοιχτή» και το Βερολίνο περιμένει τις επόμενες προτάσεις της Αθήνας. 

Ads

«Λαμβάνουμε υπ’ όψιν και σεβόμαστε το αποτέλεσμα. Βεβαίως παραμένει η κυβέρνηση πρόθυμη για συζητήσεις, όπως το είπε και η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή» σημείωσε ο Στέφαν Ζάιμπερτ. 

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το χθεσινό «όχι» των Ελλήνων είναι μια απόρριψη στην αρχή ότι «η αλληλεγγύη και η προσπάθεια αλληλοσυνδέονται» που ισχύει για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα. «Αν ακολουθήσουμε αυτή την αρχή μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο» πρόσθεσε. «Η Ελλάδα είναι μέλος του ευρώ και πρέπει να συμπεριφερθεί έτσι ώστε να μείνει χώρα του ευρώ» υπογράμμισε μεταξύ άλλων. 

Αναφορικά με την αυριανή Σύνοδο Κορυφής υποστήριξε ότι θα συζητηθεί το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος ενώ οι Ευρωπαίοι περιμένουν τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Επανέλαβε επίσης πως «κατά το Βερολίνο, δεν βρίσκεται στην ατζέντα μείωση του χρέους».

Ads

Ο εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να σχολιάσει την παραίτηση Βαρουφάκη, λέγοντας πως «δεν είναι ζήτημα προσώπων, αλλά θέσεων». «Ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν συνομιλητής της καγκελαρίας» ανέφερε ο Ζάιμπερτ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντάται στις 19:00 σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, και αναμένεται στη συνέχεια να εκφραστεί και δημόσια.