Πολιτικούς τριγμούς στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, με μία διαγραφή και τρεις διαρροές, προκαλεί το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ads

Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μετά τη δήλωσή του ότι θα ψηφίσει «Ναι» και ότι το ερώτημα που τίθεται στην πραγματικότητα είναι «ευρώ ή δραχμή». Δύο ακόμη βουλευτές, οι Βασίλης Κόκκαλης και Δημήτρη Καμμένος τάχθηκαν υπέρ του «Ναι», ενώ ο Νίκος Μαυραγάνης ζήτησε ανάκληση του δημοψηφίσματος δηλώνοντας πάντως ότι θα συνταχθεί με το «Όχι».

«Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει», ήταν η απάντηση του Πάνου Καμμένου που δόθηκε κατά την αποχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το υπουργείο Αμυνας, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε η ανακοίνωση διαγραφής του Κωνσταντίνου Δαμαβολίτη. Οι ΑΝΕΛ τον κάλεσαν επίσης να παραδώσει και την έδρα του όπως, κατά την ανακοίνωση του κόμματος, «είχε δημόσια δεσμευτεί». Λίγο αργότερα ο βουλευτής παρέδωσε την έδρα του. 

Μιλώντας στο Μega, o βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΛ είχε πει ότι τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, το ερώτημα είναι όλο και πιο ξεκάθαρα «ευρώ ή δραχμή». «Αν πάμε με όχι στη διαπραγμάτευση και μας πουν και εκείνοι όχι, υπάρχει ο κίνδυνος να βγούμε από το ευρώ», δήλωσε προσθέτοντας ότι εκτιμά μεν τον Πάνο Καμμένο αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει διαφορετική άποψη, την οποία όφειλε να εκφράσει.

Ads

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ακύρωση του δημοψηφίσματος ζήτησε, από την πλευρά του, ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης δηλώνοντας επίσης ότι θα ψηφίσει «Οχι».

«Κάνω έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να ακυρώσει το δημοψήφισμα», είπε στον ANT1 δηλώνοντας:  «Δεν είχαμε εντολή να κλείσουμε τις τράπεζες και να κουρευτούν οι καταθέσεις».

Στην ερώτηση τι θα ψηφίσει, απάντησε ότι  σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακυβευτεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.

«Δίνουμε τη μάχη μέσα στο ευρώ. Δυστυχώς μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ μας δίνουν το δικαίωμα να μιλάμε για δραχμή» είπε ο Βασίλης Κόκκαλης, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη και πως «το κόμμα θα τοποθετηθεί». «Εγώ εντολή να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ δεν είχα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο τρίτος βουλευτής των ΑΝΕΛ που διαφοροποιήθηκε, ο Δημήτρης Καμμένος παρενέβη ζητώντας απόσυρση του δημοψηφίσματος και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως «η παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτα».

Σε ανακοίνωσή του, την οποία ο βουλευτής ανέβασε και στο Twitter, λέει πως μετά την τελευταία επιστολή του πρωθυπουργού για νέο πακέτο «δεν υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει πάνω σε μία πρόταση των θεσμών που η ίδια η κυβέρνηση την έχει αποδεχθεί ως βάση διαπραγμάτευσης».

Ο Νίκος Μαυραγάνης, τέλος, ζήτησε ανάκληση του δημοψηφίσματος, αλλά διευκρίνισε ότι «παραμένει μαχητής του Όχι».