«Σας καλώ να πείτε όχι στην πολιτική των μνημονίων» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά την Κυριακή 5 Ιουλίου και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα σημάνει το ισχυρό χαρτί για μία δίκαια συμφωνία.

Ads

Τη σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης για επίτευξη μίας συμφωνίας με όρους βιώσιμους, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε ήδη μέσα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος, τις οποίες η Ελλάδα δεν άφησε να πέσουν κάτω. «Αν υπάρχει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα παραμείνει εκεί μέχρι τέλους.

Αναφερόμενος στις πιέσεις που η Ευρώπη ασκεί σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν περίμενε ποτέ η δημοκρατική Ευρώπη να μην δώσει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο σε έναν λαό για να αποφασίσει κυρίαρχα για το μέλλον του.

«Είναι απαράδεκτο σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής», είπε αναφερόμενος στις κλειστές τράπεζες έπειτα από την οικονομική ασφυξία που οι εταίροι της χώρας επέβαλαν στη χώρα, εκβιάζοντας την κυβέρνηση επειδή απευθύνθηκε στον λαό της.

Ads

Απευθυνόμενος δε στους συνταξιούχους που περιμένουν στην ουρά για να τραβήξουν ένα ποσό της σύνταξης τους, είπε πως η κυβέρνηση δίνει τόσο καιρό αυτή τη μάχη «ακριβώς για να προστατέψει αυτή τη σύνταξη».

«Στην ελληνική κυβέρνηση δόθηκε ένα τελεσίγραφο», είπε ο πρωθυπουργός και η αυτονόητη διέξοδος ήταν να απευθυνθεί στο ελληνικό λαό, γιατί η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

«Οι σειρήνες της καταστροφής οργιάζουν», προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Σας εκβιάζουν για να πείτε ναι σε όλα, για να γίνετε κι εσείς ένα με αυτούς, συνένοχοι στη διαιώνιση των μνημονίων», υπογράμμισε.

«Το όχι δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά την ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πως θα ζήσει την επόμενη μέρα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι ισχυρή πίεση για μία βιώσιμη συμφωνία. Όχι σημαίνει πίεση ισχυρή για μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη, που θα οδηγεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αγορές, που θα περιέχει τις μεταρρυθμίσεις που θα τιμωρήσουν τους θύλακες της διαφθοράς και θα αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε.

«Όχι δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών», είπε επίσης. «Λένε ότι έχω κρυφό σχέδιο, αν ψηφιστεί το όχι, να βγάλουμε τη χώρα από την ΕΕ. Λένε εν γνώση τους ψέματα», συνέχισε.

Η Ευρώπη πρέπει να πάψει να φέρεται αντιδημοκρατικά, διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Όσοι θέλουν μία Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού και μη συμβιβασμού στη δημοκρατία, δεν είναι οραματιστές αλλά άτολμοι πολιτικοί που αδυνατούν να σκεφτούν σαν Ευρωπαίοι», τόνισε.

Αναφερόμενος στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, είπε πως σχεδιάζει να ρίξει τα βάρη στην κυβέρνηση και σχεδιάζει την ολική του επαναφορά, κάνοντας μάλιστα όνειρα για δοτό πρωθυπουργό. «Το δημοψήφισμα δεν είναι πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα», ήταν το μήνυμα του προς πάσα κατεύθυνση.

«Η δύσκολη κατάσταση είναι πρόσκαιρη», διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι καταθέσεις όσων επέλεξαν να μη βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν θα χαθούν στο βωμό των εκβιασμών» επισήμανε και κάλεσε τους πολίτες «να ανοίξουν μια λαμπρή σελίδα δημοκρατίας και μια βέβαιη ελπίδα για μια καλύτερη συμφωνία».

«Εχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι ότι αυτές οι δυσκολίες θα είναι προσωρινές», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας παράλληλα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της δημοκρατικής λύσης μετά την ετυμηγορία του λαού.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού: