Τον νέο γύρο διαβουλεύσεων που ο Αλέξης Τσίπρας είχε με τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ σχολιάζουν οι σημερινές εφημερίδες βλέποντας παράταση διαπραγματεύσεων και αγωνίας.

Ads

«Σημαντική παραμένει η διαφορά θέσεων αλλά και προσέγγισης στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, όπως αποτυπώθηκε στη δίωρη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ, παρά τη δεδηλωμένη βούληση για έγκαιρη ολοκλήρωσή της. Το μεγαλύτερο χάσμα παρατηρείται στο λεγόμενο “δημοσιονομικό κενό”, το οποίο δεν προέρχεται μόνο από τη διαφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων», γράφει η σημερινή Αυγή. «Οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν τις προσεχείς ημέρες να ενταθούν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ της κυβέρνησης και της ηγεσίας της Ε.Ε., χωρίς όμως επανενεργοποίηση του Brussels Group, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 18ης του μήνα», συνεχίζει.

Στο μεταξύ σήμερα υπάρχει νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ, ενώ εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών συμφώνησαν Τσίπρας – Μέρκελ – Ολάντ. «Επιμένουν και υπομένουν» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών που αναφέρεται και στην ανοιχτή σύγκρουση Μέρκελ και Σόιμπλε που έχει ξεσπάσει με αφορμή την Ελλάδα.

«Περίσσεψαν τα χαμόγελα στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολαντ, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα χθες τη νύχτα, παρά το ολοήμερο κρυφτούλι που τη σημάδεψε, με τους ξένους ηγέτες να συντηρούν για ώρες ακόμα και ενδεχόμενο ακύρωσής της. Το ραντεβού κορυφής άνοιξε για άλλη μία φορά παράθυρο συμφωνίας, τη στιγμή που παράγοντες όπως ο Ντεϊσελμπλούμ δήλωναν για πρώτη φορά ότι είμαστε κοντά σε συμβιβασμό», αναφέρουν τα σημερινά Νέα.

Ads

«Κερδίζει τον πόλεμο ο Αλέξης» εκτιμά η Kontranews. Σύμφωνα με την εφημερίδα «μέσα σε κλίμα που χαρακτηρίζεται «εποικοδομητικό» έληξε στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα η τριμερής συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης και των τελευταίων διαφορών που είχαν απομείνει, με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας, που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος».

«Nέα παράταση για λύση στις 18 Ιουνίου» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο του Έθνους. «Φως στο τετράμηνο τούνελ των διαπραγματεύσεων για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, παρά την καταιγίδα αρνητικών εξελίξεων και δυσοίωνων προβλέψεων τα τελευταία 24ωρα, αρχίζει και φαίνεται μετά το χθεσινοβραδινό νέο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ», εκτιμά η εφημερίδα. «Κι αυτό γιατί οι τρεις ηγέτες κατά τη διάρκεια της δίωρης συζήτησης που έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα συμφώνησαν να συμπεριλάβουν στο τελικό κείμενο προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει.

Παράταση αγωνίας βλέπει η Καθημερινή. «Ένα βήμα πριν από τη ρήξη βρέθηκαν Αθήνα και εταίροι πριν επανενεργοποιηθούν σε ανώτατο επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας, μέσω της χθεσινοβραδινής τριμερούς συνάντησης του κ. Αλέξη Τσίπρα με τους κ.κ. Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, αλλά και του τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον κ. Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ, το οποίο και θα επαναληφθεί σήμερα, προκειμένου να επιτευχθεί λύση έστω στο παρά ένα», γράφει η Καθημερινή.

Στο μεταξύ σε συλλαλητήρια καλεί σήμερα το ΚΚΕ, με τον Ριζοσπάστη να γράφει: «η συγκυβέρνηση μαζί με τους εταίρους της κοιτάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου αντιλαϊκού πακέτου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο 9μηνης παράτασης του τωρινού μνημονίου. Τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν σήμερα σε όλη χώρα πάνω από 600 σωματεία και φορείς με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, μετά από ένα δίμηνο έντονης προετοιμασίας με συσκέψεις, συζητήσεις, συνελεύσεις, αποτελούν μια άμεση απάντηση στα νέα αντιλαϊκά σχέδια».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο  Σ«ύστερα από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων ο κ. Τσίπρας ζήτησε πίστωση χρόνου και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις από Μέρκελ και Ολάντ, που επιμένουν στην αξιολόγηση του προγράμματος».

Για τους μισθούς και τις συντάξεις αγωνιά η Δημοκρατία, η οποία γράφει πως σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), καθώς έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται τα πρώτα εμπόδια στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα αναγκαία κονδύλια για να καταβληθούν στο τέλος του μήνα οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις.

Τέλος με ένα «πασχαλιάτικο» πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί το σημερινό Ποντίκι στο φύλο του οποίου υπάρχουν δύο τσουρέκια με την λεζάντα «Μας τα κάνατε…δόκτωρ Σόιμπλε».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: