«Κλιμακωτή» συμφωνία χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα «τουλάχιστον μία μεγάλη μεταρρύθμιση» ετοιμάζεται να προτείνει η Γερμανια σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.

Ads

Το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των γερμανικών θέσεων, αναφέρει ότι η πρόταση της Ανγκελα Μέρκελ, εξ ονόματος των πιστωτών, θα ζητά την άμεση προώθηση τουλάχιστον «μία μεγάλης μεταρρύθμισης» προκειμένου να ανοίξει η ροή χρηματοδότησης προς την Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές δεν διευκρίνησαν ποιά θα είναι αυτή η συγκεκριμένη «μεταρρύθμιση»,  φέρονται ωστόσο να επιβεβαίωσαν ότι δεν θα πρόκειται για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με το Bloomberg, στο θέμα των παρεμβάσεων στις συντάξεις θα δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση περιθώριο «έως την επόμενη χρονιά».

Οι πληροφορίες αυτές φαίνονται να κινούνται κοντά στα γνωστά σενάρια για μια 9μηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος ή για ένα «πρόγραμμα – γέφυρα» πιθανότατα έως τον Μάρτιο του 2016.

Ads

Το Bloomberg σημειώνει πως, εάν επαληθευθούν οι εν λόγω πληροφορίες, θα σηματοδοτούν και μια πολύ πιο ευέλικτη στάση απο την γερμανική πλευρά σε σχέση με τις έως τώρα δημόσιες τοποθετήσεις του Βερολίνου.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι απευθύνθηκε στους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι όμως δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τις εν λόγω πληροφορίες.