Ένα σκληρό παιχνίδι στρατηγικής είναι σε εξέλιξη με τους βασικούς παίχτες, Ελλάδα κι Ευρώπη, να κάνουν εκατέρωθεν κινήσεις για να κάμψουν ο ένας το ηθικό του άλλου και να βγουν νικητές στη μάχη της διαπραγμάτευσης. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο με αναπάντητες κλήσεις και μηνύματα και από τις δύο πλευρές προς πάσα κατεύθυνση, ο τερματισμός φαντάζει τόσο κοντά όσο και μακριά με νίκες και ήττες και για τις δύο πλευρές. Ο σημερινός Τύπος σχολιάζει τον πυρετό των διαπραγματεύσεων.

Ads

Ξαφνικός «πυρετός» στις διαπραγματεύσεις με φόντο τη νέα τριμερή Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, γράφει το Έθνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν από νωρίς την Κυριακή σε ανοιχτή γραμμή με τους άμεσα εμπλεκόμενους υπουργούς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και είχε θέσει σε συναγερμό τα κυβερνητικά στελέχη, ώστε να γίνουν οι ύστατες προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα στα κείμενα των δύο πλευρών για την προσδοκώμενη συμφωνία.

«Πικρό ποτήρι», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των σημερινών Νέων, που βλέπουν κλίμα εξαναγκασμού από τις Βρυξέλλες που ασκούν προσωπική πίεση στον Αλέξη Τσίπρα να συμβιβαστεί. Όπως γράφει η εφημερίδα: στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά μεταφέρεται η πίεση των Βρυξελλών για τη συμμόρφωση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των δανειστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει τηλεφωνικά μαζί του και μάλιστα προχώρησε σε σχετική διαρροή στα μέσα ενημέρωσης.

Ads

«Τεντώνουν το σχοινί» εκτιμά η Ναυτεμπορική. Στην κορύφωσή που οδεύει το ελληνικό ζήτημα, με το κλίμα να έχει βαρύνει ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα, γράφει η εφημερίδα. Οι δύο πλευρές φαίνεται να «σηκώνουν» τείχος καθώς από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν πως δεν αποδέχονται ως βάση διαπραγμάτευσης την πρόταση των 47 σελίδων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση και ότι περιμένουν εναλλακτικές προτάσεις, σημειώνει.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ κάμφθηκαν κι έγινε αποδέκτη η πρόταση της κυβέρνησης να μην αλλάξει ο ΦΠΑ στα νησιά, γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «τη διατήρηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά Αιγαίου -πλην Κρήτης- αποδέχτηκαν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ». «Το οικονομικό επιτελείο καθαρογράφει τη νέα πρόταση που θα καλύψει τα 2 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού», σημειώνει η εφημερίδα. Στο μεταξύ, στη Γενεύη σπεύδει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να εξηγήσει τις θέσεις της και να καταστήσεις σύμμαχο της τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

«Προδότης ή βλαξ;» είναι το ερώτημα που διατυπώνει στο πρωτοσέλιδο της η Δημοκρατία, αναφερόμενη στον Γιώργο Παπανδρέου, και τις αποκαλύψεις του βιβλίου του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου για τον πρώην πρωθυπουργό. Το έγκλημα της εθνικής προδοσίας που διέπραξε ο Γιώργος Παπανδρέου, με τη συνειδητή παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ και στους ξένους τοκογλύφους αποκαλύπτει με ντοκουμέντα – φωτιά στο νέο βιβλίο του ο γνωστός και έγκυρος δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, γράφει και η KontraNews η οποία κυκλοφορεί με τον εμπρηστικό τίτλο «Προδότης για κρέμασμα ο Γιωργάκης».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: