Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρήκε για ακόμη μία φορά την ευκαιρία να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια για λύση στο ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια ελληνική χρεοκοπία.

Ads

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων της Wall Street Journal και της γαλλικής εφημερίδας Les Echos σχετικά με το εάν μπορεί να επαναλάβει την διαβεβαίωση που έδωσε στο τέλος του 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ προτού την επαναλάβω στην τρέχουσα κατάσταση».

«Η κυρίαρχη, δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας άφησε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση», συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε σχετικά:

«Εμπρηστής» και πάλι ο Σόιμπλε: Τορπιλίζει κάθε προσπάθεια για συμφωνία

Ads

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Wall Street Journal, ο Σόιμπλε απέρριψε τις περισσότερες ιδέες της Κομισιόν, για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να περιοριστεί στον ρόλο που έχει ως ένας από τους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν την εφαρμογή του προγράμματος, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Πολλοί άνθρωποι μιλούν για πράγματα που είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν έχουν την ευθύνη για αυτά» σημείωσε. «Η Κομισιόν παίζει τον ρόλο της ως ένας από τους τρεις θεσμούς. Αλλά δρα εντός των ορίων αυτής της λειτουργίας», δήλωσε με νόημα ο Β. Σόιμπλε.