«Μια συμφωνία δεν μπορεί να είναι επωφελής αν δεν υπάρχουν τα στοιχεία που στοιχειοθετούν τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας πως «προφανώς δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση». Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε επίσης ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – εταίρων, αν και παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά.

Ads

«Δεν έχουμε κάποιο φετίχ με τις κόκκινες γραμμές, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα συστατικά μιας συμφωνίας ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει τέσσερα προαπαιτούμενα: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση του χρέους, να μην υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς – συντάξεις και να υπάρχει ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, η κυβέρνηση επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου, ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα ρευστότητας. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Brussels Group μέσω τηλεδιασκέψεων και εκτίμησε ότι έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας θα γίνουν και δια ζώσης επαφές.

Σχολιάζοντας την πιθανότητα να τεθεί τελεσιγραφικά μία πρόταση «take it or leave it» προς την Ελλάδα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε: «Κάτι τέτοιο δε θα βοηθούσε στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Καλό είναι να μη μπαίνουν τελεσίγραφα, δεν νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρυτανεύσουν οι φωνές που επιδιώκουν αμοιβαία επωφελή λύση».

Ads

Συνεπείς στις υποχρεώσεις μας

Κληθείς να απαντήσει για το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει κανονικά την επόμενη δόση στο ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι ευθύνη της κυβέρνησης είναι να είναι συνεπής στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις εντός και εκτός Ελλάδος και ζήτησε να επιδειχθεί συνέπεια και από την πλευρά των πιστωτών. «Το χρηματοδοτικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Τα ομόλογα που λήγουν τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ υψηλά και η χρηματοδοτική πίεση είναι μεγάλη. Από την αρχή έχουμε θέση αυτό το ζήτημα. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε ματώσει, για να αποπληρώσουμε και να είμαστε συνεπείς. Δεν θα υπάρξει λύση τύπου Κύπρου, με bail in στις καταθέσεις, ούτε περίπτωση για νέο μνημόνιο», ξεκαθάρισε.

Από που πληρώθηκε το ΔΝΤ

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να είχε στείλει  επιστολή στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ενημερώνοντας πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση της 12ης Μαΐου αν δεν αρθούν οι περιορισμοί της ΕΚΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Επαφές γίνονται διαρκώς, δεν το κρύβουμε. Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση με κλειστά χαρτιά. Υπήρξε η απόφαση από την ΤτΕ και το ΔΝΤ, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, να δοθούν τα χρήματα από το λογαριασμό SDR για τη δόση του ΔΝΤ. Ο κ. Βαρουφάκης είχε ενημερωθεί για αυτήν την επιλογή».

Δεν θα γίνουν μειώσεις συντάξεων

«Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο δε θα ισχύσει. Δεν θα κάνουμε πίσω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με μείωση των επικουρικών συντάξεων. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν συζητάμε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στο τέλος του μήνα θα πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η συμφωνία στη Βουλή

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διαρροών στις τάξεις των συγκυβερνώντων κομμάτων, όταν η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, σημείωσε ότι για να προωθηθεί στη Βουλή θα σημαίνει ότι θα έχει τα χαρακτηριστικά που θα ορίζονται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπενθυμίσε όμως ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι αποδεχεται οποιοδήποτε αίτημαγια συναντηση με οποιοδ αρχηγό κόμματος.