Ένα «θετικό σήμα» αναγνώρισης της προόδου αναμένει η ελληνική πλευρά από το Eurogroup της Δευτέρας επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές μετά και την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της κυβένησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ads

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επανέλαβαν πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, ενώ αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει κάποια δόση.

Όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται» και «υπάρχει αισιοδοξία», αλλά «και μια ανησυχία για το γεγονός πως πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη».

Ως προς αυτό παραπέμπουν στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», ο οποίος ανέφερε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που τη γεννήθηκε και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία.

Ads

Εξάλλου οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται ο πρωθυπουργός να συνεχίσει και τις επόμενες μέρες τις επαφές που ήδη έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.