Νέες ιδέες έριξε στο τραπέζι ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή: να μην γίνεται περιφορά του επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή σε τόπους όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμανική! Διότι, λέει, αυτό είναι κάπως εθνικιστικό και προκαλεί την Τουρκία και επίσης είναι μια ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων! Αυτά είπε πάνω – κάτω.

Ads

 
Δηλαδή το Ποτάμι θεωρεί ότι η Θράκη είναι μια περιοχή ιδιόμορφη, όπου το ελληνικό κράτος έχει ήδη περιορισμένη κυριαρχία. Μια περιοχή δηλαδή, όπου για να ασκήσει το κράτος τις πολιτικές του και για να τηρήσουν οι Έλληνες τα θρησκευτικά τους καθήκοντα θα πρέπει προηγουμένως να ζητάνε την άδεια του Ερντογάν. Να πηγαίνουν στο τουρκικό προξενείο, να κάνουν μια αίτηση Επιταφίου και εφόσον ο μουφτής το επιτρέψει έχει καλώς. Εάν όχι να κάτσουν στ’ αυγά τους. Η Θράκη του ποταμιού λοιπόν είναι μια γκρίζα ζώνη. Μια περιοχή ήδη τουρκική.
 
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις λοιπόν πάνε μια χαρά, αλλά άπαξ και βγει ο επιτάφιος με τα λουλούδια στο δρόμο, αμέσως χαλάνε. Αυτό είναι πράγματι μια πολύ πρωτότυπη σκέψη, η οποία ομολογουμένως ξεπερνάει σε εκσυγχρονιστικό οίστρο ακόμα και τον ίδιο τον Σημίτη: ο άνθρωπος κατήργησε ορθώς μεν την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, αλλά ξέχασε να καταργήσει τον Επιτάφιο. Ήταν μια παράληψη, όσο νά ‘ναι.
 
Αλλά να ήταν μόνον ο Επιτάφιος; Με της Παναγίας τι θα γίνει ακριβώς; Είναι δυνατόν να είναι δεκαπενταύγουστος, να έχει γεμίσει το νησί με προτεστάντες τουρίστες και να βγαίνει ο παπάς με εξαπτέρυγα στις ρούγες και να κουβαλάει εικόνες και να ψέλνει; Πρόκειται για ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό πρέπει αμέσως να το δει το Ποτάμι και να βγάλει σχετική ανακοίνωση, διότι πρώτον πλησιάζει της Παναγίας και δεύτερον δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις μας με τους εταίρους.
 
Αλλά και με το Πάσχα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, διότι βρίζουμε τον Ιούδα και γενικώς τους Εβραίους, έτσι ώστε να τίθεται σε κίνδυνο η συμφωνία για την ΑΟΖ. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν, αλλά γι’ αυτό υπάρχει και το Ποτάμι, για να καλύπτει αυτά τα κενά.
 
Πάντως, για να επιστρέψουμε στον Επιτάφιο, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ποταμιού, οι Έλληνες πριν πάνε στην εκκλησία θα πρώτα να μετρηθούν και αν είναι λιγότεροι από τους μουσουλμάνους να μην πηγαίνουν στον επιτάφιο, αλλά να κάθονται σιωπηλοί στα σπίτια τους! Τέτοιου τύπου απαγόρευση όμως, ούτε οι Σουλτάνοι επί Τουρκοκρατίας δεν είχαν διανοηθεί, καθώς εκείνοι επέτρεπαν τουλάχιστον στους υποδούλους την άσκηση των λατρευτικών τους τυπικών, χωρίς πληθυσμιακό περιορισμό. Ο Σταύρος όμως ξεπέρασε και τους Οθωμανούς Σουλτάνους σε επινοητικότητα. Δικαιωματικά επομένως λαμβάνει τον τιμητικό τίτλο «Σταύρος ο Μεγαλοπρεπής».