Στα 19 της συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο για «διατάραξη θρησκευτικής διαδικασίας» επειδή διαδήλωσε γυμνόστηθη στη διάρκεια λειτουργίας στον καθεδρικό ναό της Κολονίας. Στα 21 της η Ζοζεφίν Βιτ, πρώην Femen και νυν «ανεξάρτητη (free lance) ακτιβίστρια», έγινε διάσημη πηδώντας πάνω στο τραπέζι του Μάριο Ντράγκι και φωνάζοντας μπροστά σε έναν έντρομο κεντρικό τραπεζίτη «Τέρμα στη δικτατορία της ΕΚΤ».

Ads

Στην Ελλάδα, το ακτιβιστικό σάλτο της Βιτ είχε ως άμεσο αντίκρισμα ένα μήνυμα -προειδοποίηση της Femen Greece μέσω twitter: «Ο Mario Draghi ήταν μια πρόβα για αυτό που θα ακολουθήσει με τους (ανθ)Έλληνες τραπεζίτες!» έγραψαν οι Femen Greece στον λογαριασμό τους, προαναγγέλλοντας πιθανές εκπλήξεις.

Στην Ευρώπη και στη λοιπή υφήλιο, η Ζοζεφίν Βιτ χάρισε ως τρόπαιο την φωτογραφία του έντρομου Μάριο Ντράγκι μπροστά στις κάμερες και σε live μετάδοση.

image

image

«Ο πιο ισχυρός άνδρας της Ευρώπης δέχθηκε επίθεση από μια 21χρονη ακτιβίστρια που προκάλεσε χάος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» έγραψε η Telegraph.

Στην πραγματικότητα, η «επίθεση» έγινε με ένα μάτσο χαρτοπόλεμο και με «πεταλούδες» – με τα περίφημα «papillon», όπως ονόμασε τα φέιγ βολάν της η ίδια η Βιτ δανειζόμενη τον όρο από τα μηνύματα που μοίραζαν οι Γάλλοι αντάρτες στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα papillon, οι επιστολές που πέταξε η Γερμανίδα ακτιβίστρια στο πρόσωπο του Ντράγκι επέκριναν σκληρά την ΕΚΤ επειδή «θεωρεί εαυτόν κυρίαρχο του σύμπαντος» και προειδοποιούσαν ότι «θα ακούτε τις κραυγές μας δυνατότερα και εντονότερα μέσα κι έξω από τις αίθουσές σας, και δεν θα δικαιούστε το παραμικρό ίχνος ηρεμίας».

«Δεν περιμένω αυτός ο μη νομιμοποιημένος οργανισμός να ακούσει τη φωνή μου, ούτε να καταλάβει το μήνυμά μου», είπε η ίδια προσθέτοντας: «Σήμερα, είμαι μόνο μια πεταλούδα που σας στέλνει μία φράση, αλλά φοβάμαι ότι πολύ περισσότερα θα ακολουθήσουν».

Η Βιτ απομακρύνθηκε από την αίθουσα Τύπου της ΕΚΤ από τους άνδρες της ασφάλειας και οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Φρανκφούρτης. Όπως υποστηρίζει, κρατήθηκε εκεί για δυόμισι ώρες και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες. Μόλις βγήκε από το αστυνομικό τμήμα ανέβασε το εξής μήνυμα στο twitter της: «Θα έλεγα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της ΕΚΤ είναι εξίσου καλές με του Πούτιν. Επιτέλους, έξω από το αστυνομικό τμήμα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, για να μπει στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου η Ζοζεφίν Βιτ «εμφανίστηκε και διαπιστεύθηκε ως δημοσιογράφος ενός ειδησεογραφικού οργανισμού τον οποίον δεν εκπροσωπούσε». Η ίδια η Βιτ είπε στην Telegraph πως δήλωσε στους αρμοδίους της ΕΚΤ ότι εργάζεται για το Vice, επειδή γνώριζε ότι συνηθίζει να προσλαμβάνει πολλούς νεαρούς ρεπόρτερ.

Πρόσθεσε, δε, πως θα συνεχίσει να κάνει «σκληρό ακτιβισμό κόντρα στην αντιδημοκρατική ΕΚΤ». «Ο Ντράγκι», είπε, «δεν πήρε ποτέ καμία λαϊκή εντολή, δεν εξελέγη ποτέ. Εφαρμόζει πολιτικές απολύτως αντιδημοκρατικές για τις κοινωνίες».