Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και χθες στη Νέα Υόρκη εναντίον της «αστυνομικής βαρβαρότητας».

Ads

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «σταματήστε τις δολοφονίες από την αστυνομία» και «η ζωή των μαύρων μετράει» οι διαδηλωτές ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους Αφροαμερικανούς που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς τους τελευταίους μήνες.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία από τη Γιούνιον Σκουέαρ, στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της οργάνωσης Stop Mass Incarceration Network («Δίκτυο Σταματήστε τις Μαζικές Φυλακίσεις»). 

image

Ads

image

image

Προβλεπόταν να ολοκληρώσουν την πορεία αυτή μπροστά στην έδρα της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγη ώρα την γέφυρα του Μπρούκλιν. Αρκετοί συνελήφθησαν. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της πορείας, η αστυνομία στις ΗΠΑ έχει ανοίξει πυρ εναντίον 90 άοπλων ανθρώπων από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα.

Μόλις χθες ασκήθηκε δίωξη σε βάρος ενός εθελοντή βοηθού σερίφη στην Οκλαχόμα διότι σκότωσε την 2η Απριλίου τον Έρικ Χάρις.

image

image

image

Την περασμένη εβδομάδα, ο λευκός αστυνομικός Μαρκ Σλάγκερ δολοφόνησε τον μαύρο Ουόλτερ Σκοτ στη Νότια Καρολίνα. Το περιστατικό μαγνητοσκοπήθηκε με την κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου. Στο βίντεο ο αστυνομικός εικονίζεται να πυροβολεί οκτώ φορές προς την κατεύθυνση του άνδρα που τρέχει, πριν ο τελευταίος καταρρεύσει.