Οι Financial Times γράφουν πως η ΕΚΤ εξετάζει να εισάγει νέους κανονισμούς ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου. Τραπεζικοί κύκλοι, που επικαλείται το Capital, αναφέρουν ότι ήδη έχει σταλεί σχετική επιστολή στις ελληνικές τράπεζες η οποία τις δεσμεύει όσο αφορά το όριο κατοχής εντόκων γραμματίων.

Ads

«Αυτό είναι συμβατό με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής. Ως κεντρική τράπεζα, η ΕΚΤ και η ΤτΕ ήδη κατέστησαν σαφές ότι περαιτέρω έντοκα γραμμάτια δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως εξασφαλίσεις. Ως εποπτικές αρχές, η ΕΚΤ και η ΤτΕ δίνουν οδηγίες στις τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό χρέος για προληπτικούς λόγους. Και οι δύο αποφάσεις είναι προς την ίδια κατεύθυνση», δηλώνουν τραπεζικές πηγές στην οικονομική ιστοσελίδα Capital.

Οι Financial Times στο δημοσίευμά τους αναφέρουν πως η ΕΚΤ σχεδιάζει να καταστήσει παράνομη την αύξηση της έκθεσής τους στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια δημοσίου. Σχετικές οδηγίες προς τις ελληνικές τράπεζες έχουν διατυπωθεί από τον Φεβρουάριο, ωστόσο η ΕΚΤ εξετάζει αυτές να καταστούν νομικά δεσμευτικές.

Το διοικητικό συμβούλιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών και ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέτασαν την πρόταση που κατατέθηκε από τις εποπτικές αρχές να καταστήσουν νομικά δεσμευτική την απαγόρευση προς τις ελληνικές τράπεζες του να αγοράσουν βραχυπρόθεσμο χρέος ή έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα πληροφορίες των Financial Times. 

Ads