Μια ημέρα μετά τη νίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την υποστήριξή του στη λύση των δύο κρατών.

Ads

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη επικοινωνήσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για να τον συγχαρεί, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επικοινωνήσει «τις επόμενες ημέρες».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου η Ουάσινγκτον θα επανεξετάσει την προσέγγισή της στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Νετανιάχου ότι δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος όσο βρίσκεται στην εξουσία.

Σημείωσε επίσης πως η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά για τη χρήση «διχαστικής ρητορικής» στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο Ισραήλ, η οποία είχε στόχο να υπονομεύσει τους Άραβες Ισραηλινούς. Υπογράμμισε μάλιστα πως η Ουάσινγκτον θα εκφράσει και απευθείας στο Ισραήλ τις ανησυχίες της.

Ads

Ο Νετανιάχου δήλωσε χθες, ημέρα των εκλογών, ότι οι αριστεροί στο Ισραήλ προσπαθούν να στείλουν τους Άραβες Ισραηλινούς ψηφοφόρους μαζικά στις κάλπες, ώστε το κόμμα του να χάσει τις εκλογές.