Στη μάχη των διαπραγματεύσεων δανειστών – κυβέρνησης που ξεκινά μετά την πρώτη συνάντηση του Brussels Group χθες στις Βρυξέλλες επικεντρώνεται ο σημερινός τύπος. Ηχηρά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που προβλέπουν σκληρό μπρα ντε φερ, διαπραγμάτευση με δόσεις αλλά και πάλη με το χρόνο και το… χρήμα.

Ads

 
«Μπρα ντε φερ διαρκείας» είναι ο τίτλος των Νέων. «Άρχισαν χθες, στο Μέγαρο Καρλομάγνος, οι τεχνικές διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας και των δανειστών. Την προηγούμενη Δευτέρα όμως στο Eurogroup ο Γερούν Ντεϊσελμπούμ κατέστησε σαφές στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι αν η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ δεν θα προκληθεί πρόβλημα» γράφει η εφημερίδα.

image

image
 
«Διαπραγμάτευση σε δόσεις» βλέπει η Καθημερινή. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «σε… δόσεις θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές, η οποία άρχισε μεν χθες στις Βρυξέλλες για να διακοπεί όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αργά τη νύχτα και να συνεχιστεί τη Δευτέρα».

Ads

image

«Σύραξη με το Δ’ Ράιχ!» είναι ο τίτλος της Δημοκρατίας που γράφει: «στα άκρα η σύγκρουση με τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις και τη διαπραγμάτευση. Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση για τις διεκδικήσεις! Βερολίνο: Να πάτε στα διεθνή δικαστήρια».

 image

«Σήμα από τις Βρυξέλλες περιμένει ο Μ. Ντράγκι» σύμφωνα με την Ημερησία. Η οικονομική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και τους θεσμούς, που πλέον απέκτησαν νέο όνομα και στο εξής θα αποκαλούνται «Brussels Group».

image
 
«Στο κυνήγι του χρόνου και της χρηματοδότησης» είναι ο τίτλος της Ναυτεμπορικής που σημειώνει ότι οι συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της Ελλάδας για την αξιολόγηση του πρώτου πακέτου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ξεκίνησαν με καθυστέρηση τριών εβδομάδων.

image
 
«Μάχη για την ανάπτυξη» είναι ο τίτλος της Αυγής που σημειώνει: «επιθετικά κινείται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές με στόχο να περάσει σύντομα σε μια νέα φάση σταθερότητας και ανάπτυξης για τη χώρα». Σύμφωνα με την εφημερίδα εκτός συζήτησης για την κυβέρνηση είναι οι υφεσιακές πολιτικές που προτείνουν κύκλοι των δανειστών. «Συναντήσει Τσίπρα σήμερα με Γκουρία στο Παρίσι και αύριο με Γιούνκερ στις Βρυξέλλες για αναπτυξιακή αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων. Έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα εντός του Μαρτίου».

image
 
«Με αποδείξεις και ονόματα» είναι ο τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών που αναφέρεται στη «σκληρή γραμμή» της κυβέρνησης για φοροελέγχους στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν το «τέχνασμα» των τριγωνικών συναλλαγών. Τα εγκαίνια έγιναν στη Βουλή από τον Δημήτρη Στρατούλη που ανέφερε ότι θα μπει τέλος «σε σκανδαλώδεις τροπολογίες τύπου Στουρνάρα, με τις οποίες γλίτωσαν από πρόστιμα 1,2 δισ. ευρώ Μότορ Οϊλ και ΕΛΠΕ».

image
 
«Τα μαύρα ταμεία του μνημονίου» είναι το τίτλος της εφημερίδα Ποντίκι που επιλέγει για πρώτο θέμα το ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια. Όπως σημειώνει το Ποντίκη η επιτροπή που θα συσταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα θα εστιάσει στα μαύρα ταμεία που δημιουργήθηκαν την περασμένη πενταετία.

image
 
«Ευνοϊκοί όροι για σύνταξη στις γυναίκες» τιτλοφορείται το πρώτο θέμα του Έθνους. Η εφημερίδα αναφέρεται σε δυνατότητα εξόδου από την αγορά εργασίας για τις ασφαλισμένες που θα αξιοποιήσουν μια σειρά συνταξιοδοτικών διατάξεων. «Κερδισμένες είναι γυναίκες που πρόλαβαν να ασφαλιστούν μέχρι το τέλος του 1992» σημειώνει το Έθνος. Στα της διαπραγμάτευσης η εφημερίδα κάνει λόγο για αγώνα δρόμου «για συμφωνία και ρευστότητα» με στόχο την άμεση εκταμίευση 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

image
 
«Στάση πληρωμών στο μέρισμα 230.000 συνταξιούχων» βλέπει ο Ελεύθερος Τύπος που κάνει λόγο για έγγραφο βόμβα για το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων δημοσίου. Όπως γράφει η εφημερίδα «τα διαθέσιμα του Ταμείου με βάση το καταγραφόμενο μηνιαίο έλλειμμα επαρκούν έως το τέλος Μαρτίου για την καταβολή των μερισμάτων Απριλίου».

image
 
«Ο λαός θα πληρώσει το λογαριασμό και της «νέας συμφωνίας» γράφει ο Ριζοσπάστης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «στους ήδη ανεξόφλητους λογαριασμούς από τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους, τώρα θα προστεθεί και ο νέος λογαριασμός από τη νέα συμφωνία, που θα πληρώσει ο λαός που μάτωσε τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχίσει να ματώνει».

Τα πρωτοσέλιδα