Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ζήτημα της αποπληρωμής της δόσης του Μαρτίου στο ΔΝΤ. “Ακόμη κι αν δεν πάρουμε μέρος της δόσης υπάρχει εναλλακτική”, είπε από το βήμα εκδήλωσης για τα 130 χρόνια του ελληνογαλλικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου.

Ads

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους συγκεκριμένες και κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής δανειακής δόσης σε περίπτωση που οι μεταρρυθμίσεις είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τη Σύνοδο της ΕΚΤ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως “ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα “εργαλεία”, της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας”. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Διοικητής της ΤτΕ θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του αργά αύριο το βράδυ.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του ελληνογαλλικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, δήλωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους τέσσερις επόμενους μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI. Ανέφερε επίσης ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Είπε ότι από τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε ότι «δεν είμαστε δογματικοί» και θα συνεχιστούν όσες έχουν μπει σε νομική διαδικασία και γίνονται σε ένα πλαίσιο παροχής και συν-συμμετοχής με το δημόσιο. Παράλληλα φέρνουν σημαντικές επενδύσεις σε τομείς που το κράτος δεν μπορεί να επενδύσει, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν τα συμφέρονται των καταναλωτών και δημιουργούν προοπτικές ροής εσόδων. Όμως δήλωσε κάθετα αντίθετος σε αξίες που πηγαίνουν προς πώληση όσο-όσο. Ακόμη ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση είναι κοστολογημένο και έχουν βρεθεί ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και ισχύοντα ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα ανέφερε ότι τα έσοδα του Φεβρουαρίου είναι καλύτερα από αυτά που γράφει ο Τύπος, ενώ για την έκδοση των εντόκων είπε ότι για πρώτη φορά υπήρξε συμμετοχή ιδιωτών και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καλό δείγμα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τρίτου δανείου προς την Ελλάδα, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο απέχει από την αλήθεια και ορθώς το διέψευσε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ. Τέλος σε ερώτηση πως σχολιάζει το ότι η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε σήμερα στη λέξη «τρόικα», είπε πως θεωρεί πως η κ. Μέρκελ είναι ιδιαίτερα σταθεροποιητικός παράγοντας και εκτίμησε ότι η λέξη τρόικα από το στόμα της είναι θέμα αδράνειας.

Ads