Το ντοκιμαντέρ «Κόρη της Ινδίας» (India’s Daughter) της σκηνοθέτη Λέσλι Άντγουιν, το οποίο περιγράφει την ιστορία γύρω από τον ομαδικό βιασμό και φόνο μιας φοιτήτριας στα τέλη του 2012 απαγορεύτηκε στην Ινδία, με δικαστική απόφαση.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, εκπρόσωπος της ινδικής αστυνομίας ανακοίνωσε την απαγόρευση προβολής του ντοκιμαντέρ, χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενό του «επιλήψιμο αλλά και επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη».

«Είδαμε διαφημιστικά αποσπάσματα της ταινίας και θέσαμε το ζήτημα στη δικαιοσύνη επειδή πιστεύουμε ότι μπορεί να συνιστά προσβολή για τη δημόσια τάξη, δείχνει μια πολύ επίμαχη συνέντευξη του καταδικασμένου βιαστή», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ινδικών αρχών.

Ο Μουκές Σινγκ, ένας από τους τέσσερις καταδικασθέντες σε θάνατο για τον φονικό ομαδικό βιασμό που είχε προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών στην Ινδία, δήλωσε από το κελί του πως το θύμα δεν έπρεπε «να γυρνάει έξω στις 9 το βράδυ» και πως «σε έναν βιασμό, το κορίτσι ευθύνεται πολύ περισσότερο από το αγόρι».

Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζει η σκηνοθέτις, ότι πήρε το πράσινο φως των σωφρονιστικών αρχών και του υπουργείου Εσωτερικών για να συνομιλήσει με το συγκεκριμένο κατάδικο.

Ads

Η Άντγουιν εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση του ινδικού δικαστηρίου και σημείωσε: «Όσο περισσότερο θα προσπαθούν να εμποδίσουν την ταινία, τόσο πιο ζωηρό θα είναι το ενδιαφέρον του κόσμου γι’ αυτή. Τώρα όλοι θέλουν να τη δουν».

Το ντοκιμαντέρ «Κόρη της Ινδίας» γυρίστηκε το 2014 και πρόκειται να προβληθεί την ερχόμενη Κυριακή σε επτά χώρες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Το θύμα του βιασμού και της δολοφονίας, μια φοιτήτρια κινησιοθεραπείας, υπέκυψε στα τραύματά της 13 ημέρες αφού δέχθηκε την άγρια επίθεση μέσα σ’ ένα λεωφορείο, στο οποίο είχε επιβιβασθεί μαζί με έναν φίλο της αφού βγήκαν από κινηματογράφο στις 16 Δεκεμβρίου 2012.

Το έγκλημα αυτό προκάλεσε παγκόσμια οργή και έγινε αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ινδία. Έφερε στο φως τη βία που υφίστανται οι γυναίκες στη χώρα και επέφερε μια σκλήρυνση του νόμου για τα σεξουαλικά εγκλήματα.