Η κυβέρνηση από Δευτέρα ξεκινάει το νομοθετικό της έργο καταθέτοντας τα πρώτα νομοσχέδια. Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες αφήνουν να εννοηθεί πως η αξιόπιστη υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο σε κάποια μορφή χρηματοδότησης εντός του Μαρτίου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ads

Το Βήμα της Κυριακής αναφέρει πως από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι συζήτησες μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών για θέματα όπως οι αλλαγές στο ΦΠΑ, τα μέτρα για τη βελτίωση είσπραξης φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τις νέες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα «κόκκινα» δάνεια, τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τα κονδύλια των υπουργείων, τον κατάλογο με τις αποκρατικοποιήσεις.

Πηγές από την Κομισιόν, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν πως “αν όλα αυτά εξελιχθούν ικανοποιητικά τότε ενδέχεται να μπορέσει να ανοίξει και κάποια γραμμή χρηματοδότησης από τα τέλη Μαρτίου ώστε να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της”.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως είναι “τουλάχιστον αφελείς” οι απόψεις πως θα μπορούσε να ενισχύει οικονομικά την Ελλάδα η ΕΚΤ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν ή του ΔΝΤ. Επίσης για την οριστική συμφωνία επισημαίνουν ότι θα πρέπει οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να εκπέμπουν συνέπεια και αξιοπιστία, αλλά και να σταματήσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Ads

Το Έθνος της Κυριακής αναφέρει πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία ώστε να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τον Μάρτιο που σχετίζεται με την αποπληρωμή της δόση του ΔΝΤ, εφόσον υλοποιηθούν νομοθετικά οι δεσμεύσεις της νέας συμφωνίας, ακόμη και εάν αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως.

Σύμφωνα με τη Real News, κύκλοι του Ευρωκοινοβουλίου, που πρόσκεινται στον Μάρτιν Σούλτς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρουν πως ο Σουλτς έλεγε στους συνεργάτες του ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι Γιούνκερ, Ολάντ, που τάχθηκαν υπέρ της Ελλάδας το προηγούμενο διάστημα, θα είναι από τους πρώτους που “θα τραβήξουν την πρίζα” αν η ελληνική κυβέρνηση δεν εργαστεί πάνω στη συμφωνία και δεν φέρει αποτελέσματα.