«Το παιχνίδι ‘επέκτασης και υποκρισίας’ το οποίο ξεκίνησε όταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έγινε μη εξυπηρετούμενο το 2010 θα τελειώσει». Αυτό δηλώνει σε άρθρο του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στους New York Times ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Ads

«Λέμε όχι σε άλλα δάνεια – όχι έως ότου έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, προκειμένου να αποπληρώσουμε αυτά τα δάνεια, να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη να σταθεί στα πόδια της και να αντιμετωπίσουμε τη φριχτή ανθρωπιστική κρίση», επισημαίνει στο άρθρο του.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καινοτομήσει και θα απέχει, όποιες και αν είναι οι συνέπειες, από συμφωνίες οι οποίες είναι λάθος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «καθαρή τρέλα» το να σκεφτεί κανείς τις τρέχουσες συζητήσεις ως ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης που κερδίζεται ή χάνεται μέσα από μπλόφες και τακτικές υπεκφυγής.

Ads

«Η κυβέρνηση δεν ζητά από τους εταίρους διέξοδο από την αποπληρωμή των χρεών, αλλά μερικούς μήνες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που θα της επιτρέψουν να ξεκινήσει το έργο των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να διαχειριστεί και να υποστηρίξει η ελληνική κοινωνία, προκειμένου να επαναφέρει την ανάπτυξη και να τερματίσει την αδυναμία αποπληρωμής των χρεών», σημειώνει – μεταξύ άλλων – στο άρθρο του ο υπουργός Οικονομικών.

Καταλήγοντας, κάνει επίκληση στο Γερμανό διαφωτιστή, Εμμανουήλ Καντ, που όπως αναφέρει «δίδαξε ότι οι ορθολογικοί και οι ελεύθεροι ξεφεύγουν από την αυτοκρατορία της σκοπιμότητας κάνοντας ότι είναι σωστό».