Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου που χαρακτηρίζει το κλίμα του χθεσινού Eurogroup ιδιαιτέρως συγκρουσιακό με την πλάστιγγα να μη γέρνει προς την ελληνική πλευρά. Το Spiegel εκτιμά ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, η Die Welt μιλά για «σκάνδαλο στις Βρυξέλλες» ενώ το Focus κατηγορεί την Ελλάδα ότι εξαπατά τους υπ. Οικονομικών. Πιο θετικά είναι τα μηνύματα από τα υπάλοιπα ξένα ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι υπάρχει ελπίδα για σχέδιο παρά τις σοβαρές διαφωνίες. Δείτε ακόμη: Ανοδικά κινείται το χρηματιστήριο στον απόηχο του Eurogroup
 

Ads

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι, «σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους τέσσερις αρχές για μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης, καθώς η Ελλάδα μάχεται να αποφύγει την έλλειψη ρευστότητας και να παραμείνει στην ευρωζώνη».
 
Το πρακτορείο αναφέρει ότι «η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία που να εξασφαλίζει οικονομική σταθερότητα, οικονομική βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα». Τονίζει πάντως ότι σύμφωνα με αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται ο υπ. Οικονομικών δεν έδωσε λεπτομέρειες. Επίσης σημειώνει ότι η Γερμανία και η Ελλάδα έλαβαν συγκρουσιακές θέσεις στις διαπραγματεύσεις.
 
Η Wall Street Journal τονίζει ότι δεν υπήρξε «καμία κοινή δήλωση», μετά από έξι ώρες συνομιλιών, αλλά υπάρχει «ελπίδα για σχέδιο» για τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την ανταπόκριση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιχείρησαν να βρουν μια «σαφή γραμμή» για το πώς θα ασχοληθούν με τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «ανάμικτα μηνύματα» από τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.
 
Οι New York Times τονίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «απέτυχαν να περιορίσουν τις βαθιές διαφορές τους» με την Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνεται, «προσπαθεί να αναθεωρήσει» τους όρους του πακέτου διάσωσης.
 
Στην ιστοσελίδα του CNBC αναφέρεται ότι «η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μείνει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα».
 
«Συνομιλίες για τη διάσωση της Ελλάδας: δεν υπήρξε συμφωνία στις Βρυξέλλες», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του BBC, το οποίο σημειώνει πως οι δύο πλευρές παραμένουν αισιόδοξες για την επίτευξη συμφωνίας. «Ελλάδα και ευρωζώνη σε αδιέξοδο υπό το βάρος του χρέους», γράφει η Guardian, με το σχετικό δημοσίευμα να κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για τις πρώτες σοβαρές διαπραγματεύσεις που έγιναν.

Συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ Ελλάδας – εταίρων βλέπει ο γερμανικός Τύπος

Η Die Welt αναφέρεται σε «σκάνδαλο στις Βρυξέλλες» και «σε αλλαγή στάσης του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη μετά την αποχώρηση του Γερμανού ομόλογου του Βολφγκανγκ Σόιμπλε που οδήγησε σε απόρριψη της κοινής δήλωσης». Η εφημερίδα μιλά για συζήτηση και αλλαγή στάσης του Έλληνα του ΥΠΟΙΚ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.
 
«Σκληρή προσγείωση (στην πραγματικότητα) για τους λαϊκιστές» είναι ο τίτλος σχολίου στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, που αναφέρεται στην διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα. «(…) Μπορεί ο Βαρουφάκης να κατέχει τη θεωρία (των παιγνίων) στην πράξη όμως αυτό φαίνεται ελάχιστα. Η διευρυμένη ευρωπαϊκή του περιοδεία μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκ του αποτελέσματος ένα μάθημα για το πώς δεν πρέπει να διαπραγματεύεται κανείς». Όπως σημειώνει ο σχολιαστής, η απειλή Βαρουφάκη περί του τέλους της ευρωζώνης δεν φάνηκε να συγκινεί κανέναν συνομιλητή του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς ακόμη και σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο φόβος περί κατάρρευσης της υπόλοιπης ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά.
 
Σύμφωνα με το Spiegel, «το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδώσει, παρά τις όποιες εσπευσμένες συνεδριάσεις του Eurogroup. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει ήδη την αξίωση για κούρεμα ενώ σύντομα θα πρέπει να επιδείξει την ίδια ευελιξία στην υπόσχεση που έδωσε για το τέλος του πακέτου βοήθειας. Ούτε τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να τις ανακαλέσει ή να τις καταργήσει. Αυτό είναι καταρχήν κακό για την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε όμως να είναι καλό για την αξιοπιστία της Ευρώπης, σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι σε Βρυξέλλες, Βερολίνο ή Παρίσι αξιοποιήσουν την ισχύ τους για μια πολιτική έναντι της Ελλάδας που δεν θα είναι στην κατηγορία του μαύρου-άσπρου. Η οργή των ανθρώπων που οδήγησαν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικά ρεαλιστική και δεν περιορίζεται μόνον στην Ελλάδα. Όλη η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική για το μέλλον η οποία θα επικεντρώνει περισσότερο σε μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη παρά μόνον στις περικοπές – μια λιγότερο ταπεινωτική εποπτεία της τρόικα για την Ελλάδα θα ήταν ένα πρώτο βήμα. Παράλληλα η στενή συνεργασία μεταξύ Βρυξελλών και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βάλουν επιτέλους οι πλούσιοι φοροφυγάδες το χέρι στην τσέπη και να περιοριστεί η διαφθορά θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες με κακές κρατικές δομές αλλά και να αποδείξει ότι ακόμη και τα κινήματα διαμαρτυρίας μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα με την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω της συνεργασίας παρά μέσω της ευθείας αντιπαράθεσης».
 
«H κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δύσκολη, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές» τονίζει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Focus που εξαπολύει επίθεση εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα εξαπατά τους υπουργούς Οικονομικών» της ευρωζώνης. «Η γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης είναι σε κίνδυνο – όπως ακριβώς και οι γερμανικές ενισχύσεις» σημειώνει το περιοδικό, τονίζοντας την ενόχληση της Γερμανίας για την πολιτική αντίστασης της ελληνικής κυβέρνησης, και συνεχίζει: «Η χώρα μετά τις εκλογές ακύρωσε τη λιτότητα και πιέζει τους εταίρους για ελάφρυνση του χρέους». Το focus παραθέτει ως χαρακτηριστική της δυσφορίας της γερμανικής κυβέρνησης, τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χανς Πέτερ Φριντριχ, ο οποίος επεσήμανε ότι «οι Έλληνες δεν έχουν κανένα σχέδιο» και ότι «συμπεριφέρονται ως νταήδες».
 
Τις εξελίξεις σχολιάζει και η Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι επί της ουσίας δεν είναι αδύνατο να βρεθούν συμβιβαστικές φόρμουλες σε όλα τα ζητήματα που χωρίζουν στην παρούσα φάση Αθήνα και Βρυξέλλες. «(…) Δεν θέλουν οι Έλληνες τη χρήση του όρου «πρόγραμμα βοήθειας; Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να αντικατασταθεί από το ‘νέα συμφωνία’. (…) Εάν οι έλληνες πολίτες δεν θέλουν να βλέπουν άλλο τους γραφειοκράτες της τρόικα, τότε οι συναντήσεις μπορούν να γίνονται στις Βρυξέλλες. Ή online. Ή μπορεί να αλλάξει και η σύνθεση της τρόικα. Η επίτευξη συμβιβασμού λοιπόν δεν θα πρέπει να σκοντάψει λόγω έλλειψης εμπειρίας σε διαπραγματεύσεις. Μπορεί να αποτύχει όμως λόγω εθνικού ή κομματικού εγωισμού. Αυτό θα πρέπει να τελειώσει. Η Μέρκελ αντιλαμβάνεται ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Η γνώση αυτή την οδήγησε άλλωστε και το 2012 στο να κρατήσει την Αθήνα εντός. Ως προς αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο Τσίπρας θα πρέπει να σταματήσει να παίζει τον έλληνα ήρωα. Η Ευρώπη δεν είναι μια διευρυμένη Ελλάδα, αλλά μια κοινότητα 28 κρατών με συμφέροντα και υποχρεώσεις. Απομένουν μόλις λίγες μέρες για να επιφέρει η ευρωπαϊκή συναίνεση ένα τέλος στο ελληνικό δράμα».

Ads