Νόμιμη χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία με την Αθήνα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Τίποτε δεν είναι χειρότερο από το να ταπεινωθούν οι Έλληνες, αλλά και τίποτα χειρότερο για τους Έλληνες το να ζητήσουν ένα κατ’ εξαίρεση σχέδιο. Δεν υπάρχει εξαίρεση, είμαστε μαζί στον ίδιο δρόμο, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να τους συνοδεύσουμε».
 
Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της ΕΚΤ θέτει τις κυβερνήσεις ενώπιον της ευθύνης να διαμορφώσουν μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο του Eurogroup. Επιπλέον υποστήριξε ότι η απόφαση λέει στην Αθήνα ότι «πρέπει να ανακοινώσει πλαίσιο μεταρρυθμίσεων». «Πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την Ελλάδα ώστε να δοθεί ένα πλαίσιο, προκειμένου οι Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις, να πληρώσουν τα χρέη τους» σημειώσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η λιτότητα διά παντός δεν είναι λύση ούτε για τους Έλληνες, ούτε για την Ευρώπη».
 
Την επομένη της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε πως η όποια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να σέβεται τις πρότερες δεσμεύσεις της Αθήνας και τους κανόνες της ΕΕ. «Ο ρόλος της Γαλλίας είναι η εξεύρεση λύσης, η συνεισφορά σε μία συμφωνία με σεβασμό προς την ψήφο των Ελλήνων, αλλά επίσης με σεβασμό προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεσμεύσεις» επανέλαβε ο Γάλλος Πρόεδρος. «Δεν έχουμε μια Ευρώπη των πλουσίων και μια των φτωχών, μια Ευρώπη του Βορρά και μια Ευρώπη του Νότου. Η Ευρώπη είναι μια και μοναδική και όταν μια χώρα βρίσκεται σε δυσκολία, ο ρόλος της Ευρώπης είναι να δείξει αλληλεγγύη. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις».
 
Τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ισπανία, και άλλες χώρες, ο Φρανσουά Ολάντ, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για «μια πολιτική ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».«Αυτό που πρέπει να κάνουμε για την Ελλάδα είναι να τις προσφέρουμε την αλληλεγγύη που μπορούμε και να την προσκολλήσουμε, να την προσδέσουμε, στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση», υπογράμμισε. 

Ads

Μοσκοβισί: Να βρεθεί ισορροπία
 
«Οταν μια κυβέρνηση εκλέγεται πρέπει να ακουστεί και να υπάρχει αλλαγή πολιτικής, αλλιώς γιατί να κάνουμε εκλογές, αλλά και οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης έγιναν στο όνομα του κράτους και της χώρας και πρέπει να γίνουν σεβαστές, πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο» σημείωσε νωρίτερα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Υπάρχει ξεκάθαρη βούληση από τους εταίρους για να δουν ποιο είναι το πρόγραμμα αυτής της κυβέρνησης, θα συζητηθεί στην άτυπη σύνοδο κορυφής αποφάσεις στο eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου» πρόσθεσε ο Επίτροπος για να συμπληρώσει: «έχουμε κανόνες. Όταν υπάρχει ένα πρόγραμμα, το πρόγραμμα κλείνει όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, όμως ακόμα δεν μιλάμε για αυτό με τις ελληνικές αρχές».