Από την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο διοργανώνεται παράλληλα σε τέσσερις πόλεις: την Τρίπολη, τη Σπάρτη, τη Μεγαλόπολη και την Αμαλιάδα. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 77 ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και άλλες 14 χώρες, ενώ η είσοδος για το κοινό, τόσο στις προβολές όσο και στα σεμινάρια, είναι ελεύθερη.

Ads

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και ουσιαστικά αποτελεί αναβάθμιση της περσινής διοργάνωσης: Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων Τριπόλεως, Σπάρτης, Μεγαλόπολης και Ήλιδας. Η επιδίωξη του Κέντρου και όλων όσοι συμμετέχουν στη διοργάνωση είναι να εδραιωθεί ένας νέος πολιτιστικός θεσμός που να αγκαλιάζει την Πελοπόννησο, αποτελώντας σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για όλη τη γεωγραφική περιφέρεια.
image
Το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πελοποννήσου περιλαμβάνει αφιερώματα σε ξένους σκηνοθέτες, διεθνώς προβεβλημένους, οι οποίοι θα συμμετέχουν με την φυσική τους παρουσία αλλά και με τη διεξαγωγή σεμιναρίων, με στόχο να αποτελέσουν πόλο έλξης για πολλούς δημιουργούς και σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών απ’ όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, επίσημοι προσκεκλημένοι είναι οι σκηνοθέτες: Simone Bitton από την Γαλλία, Christian Rathner και Lukas Maurer από την Αυστρία, ενώ θα υπάρξει και συζήτηση μέσω skype με τον Joshua Oppenheimer, σκηνοθέτη του υποψήφιου για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «The Act of Killing» (φώτο άρθρου).

Στο Φεστιβάλ περιλαμβάνεται επίσης μία εκπαιδευτική ζώνη για μαθητές με επιπλέον 20 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού, οικολογικού και επιστημονικού χαρακτήρα, καθώς και έκθεση κόμικ. Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, στις 28 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο Αλ. Κουμουνδούρος.

Στην τελετή έναρξης θα παρευρίσκονται ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, ο πολιτιστικός ακόλουθος της Αυστριακής Πρεσβείας και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ντίνα Νικολάκου. Πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ “Attention, a life in extremes”, θα παρουσιασθεί από τη Ναυσικά Πέππα – Τριαντάρη ένα μικρό χορευτικό σόλο.

Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί και πριν από την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ με θέμα «Ντοκιμαντέρ και ερασιτεχνικός κινηματογράφος: τα δυσεύρετα ντοκιμαντέρ του Άγγελου Δελή και του Βασίλη Τριανταφύλλου – το αρχείο των ανωνύμων».

Ads

Αναλυτικά οι προβολές θα πραγματοποιηθούν, ως εξής:

  • Στην Τρίπολη, προβολές θα γίνουν στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου
  • Στη Μεγαλόπολη, προβολές θα γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο, από τις 30 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου
  • Στην Αμαλιάδα, προβολές θα γίνουν στο CineCinema, από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου
  • Στη Σπάρτη, προβολές θα γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο, στις 6 και 7 Φεβρουαρίου

Πιο συγκεκριμένα, τα σεμινάρια και τα αφιερώματα που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, είναι τα εξής:

Αφιέρωμα στην Γαλλίδα σκηνοθέτη Simone Bitton
(Αμαλιάδα 1/02/15, Καλαμάτα 2/02/15-5/02/15)
image
Η διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, Simone Bitton, επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 23 χρόνια για να παραχωρήσει στο Φεστιβάλ Πελοποννήσου ένα τρίωρο master class με θέμα: «Κινηματογραφώντας την Ισραηλοπαλαιστινιακή πραγματικότητα». Αν και Γαλλίδα ισραηλινής καταγωγής, η ίδια θεωρεί τον εαυτό της Μαροκινή ημεδαπή, ενώ όλες οι ταινίες της μαρτυρούν την βαθειά προσωπική και επαγγελματική της δέσμευση να παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τις πολύπλοκες ιστορίες και τους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Πολλά έργα της Bitton έχουν μεταδοθεί από την ευρωπαϊκή, αραβική και ισραηλινή τηλεόραση, προκαλώντας έντονες συζητήσεις για όλες τις πλευρές της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Στο Φεστιβάλ Θα προβληθούν τρία από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το συντονίζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Τριτσιμπίδας.

Αφιέρωμα στο Αυστριακό ντοκιμαντέρ
(Καλαμάτα 28/01-01/02/15, Τρίπολη 2/02/15)
image
Ένα ειδικό αφιέρωμα στο Αυστριακό Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της κρατικής αυστριακής τηλεόρασης ORF, Κρίστιαν Ράτνερ, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Ελλάδα. Ο φιλέλληνας Κρίστιαν Ράτνερ (φώτο), αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκλησή να παρευρεθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, κατά την διάρκεια του οποίου ο ίδιος θα παραδώσει ένα εξάωρο σεμινάριο, με θέμα: «Making documentaries». Το σεμινάριο, θα εστιάσει σε όλες τις φάσεις παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ καθώς επίσης και στις διαφορές τηλεοπτικού και κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ. Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα παρευρεθεί ο πολιτιστικός ακόλουθος της αυστριακής πρεσβείας, κ. Wadga, ενώ, επίσημος προσκεκλημένος είναι επίσης ο κριτικός κινηματογράφου, Lukas Maurer, ο οποίος θα προλογίσει τα αυστριακά ντοκιμαντέρ και θα συζητήσει με το κοινό. Τον συντονισμό του αφιερώματος έχει ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης.

«Το ανεξάρτητο πολιτικοκοινωνικό ντοκιμαντέρ και η επίδρασή του στην κοινωνία»
Masterclass από τον Μάνο Παπαδάκη, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Απαλλοτρίωση
(Μεγαλόπολη 30/01, Τρίπολη 31/01/15, Καλαμάτα 1/02/15, Αμαλιάδα 2/02/15)

Θα εξεταστούν οι περιπτώσεις των ντοκιμαντέρ, “Μια τρύπα στο νερό”, όπου ένα τεράστιο οδικό έργο ακυρώθηκε ενώ είχε ήδη ξεκινήσει, “Βγήκαμε από τα ρούχα μας”, όπου 16 μέρες μετά την προβολή, ο τότε δήμαρχος ανακοίνωσε την δημιουργία ποδηλατοδρόμων και λίγους μήνες μετά τους υλοποίησε και ”Απαλλοτρίωση”, όπου για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια διχασμού, η κοινωνία της Εορδαίας, εκεί που βρίσκονται τα λιγνιτικά ορυχεία και εργοστάσια της ΔΕΗ, διεκδικούν ενωμένοι τα δικαιώματά τους.

«Θα κάνω ταινία μόνος μου: Το ανεξάρτητο σινεμά στην Ελλάδα του σήμερα»
Workshop Σκηνοθεσίας, με εισηγητές τους σκηνοθέτες, Δημήτρη Μπαβέλλα (Runaway day) και Γιώργο Γεωργόπουλο (Tungsten)
(Καλαμάτα Πέμπτη 29/01/15)

Με παράδειγμα και αφετηρία τις βραβευμένες μεγάλου μήκους ταινίες τους, “Runaway Day” και “Tungsten”, οι σκηνοθέτες θα μιλήσουν για τις δημιουργικές προκλήσεις αλλά και τις επιπλέον δυσκολίες που καλείται να προσπεράσει ένας κινηματογραφιστής, προκειμένου να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να γυρίσει μια ταινία στην σύγχρονη Ελλάδα.
image
Αφιέρωμα στο ελληνικό κινούμενο σχέδιο 
(Καλαμάτα 1/02, 11.30 αίθουσα Αλ. Κουμουνδούρος)

Επιμέλεια  εκπαιδευτικών animated ντοκιμαντέρ: Βασίλης Κρουστάλλης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καλλιτεχνικός διευθυντής του “Be there ! Corfu Animation festival”. Το 2015 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την πρώτη ελληνική παραγωγή κινούμενου σχεδίου. Ένας Έλληνας σκιτσογράφος ο Σταμάτης Πολενάκης (1908-1997) σχεδιάζει και σκηνοθετεί την πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο « Ο Ντούτσε αφηγείται» το 1942, ενώ η κινηματογράφηση του έργου έγινε το 1945. Κατά την διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθεί μία σειρά ελληνικών & ξένων ταινιών  κινούμενων σχεδίων.  Εισηγητής Β. Κρουστάλλης.

Έκθεση κόμικ: Έκθεση Εν Αιθρία 5 
(Καλαμάτα 28/01-5/02, Αμαλιάδα 31/01-3/02)

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάζεται τμήμα της έκθεσης “Εν Αιθρία 5” που παρουσιάστηκε στο Comicdom Spring 2014 σε διοργάνωση Comicdom Press. Η έκθεση παρουσιάζει καταξιωμένους και νεότερους δημιουργούς από το χώρο των comics και της εικονογράφησης. Επιμέλεια έκθεσης: Λήδα Τσενέ,  Διδάκτωρ Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η έκθεση  κόμικ θα γίνει σε συνεργασία με το Comicdom Athens.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου. Η είσοδος για το κοινό, τόσο στις προβολές όσο και στα σεμινάρια, είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.