“Καμιά απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί στο Eurogroup της Δευτέρας”, είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως “θα γίνει μια συζήτηση για τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα σε σχέση με την Ελλάδα με βάση και το αποτέλεσμα των εκλογών που θα είναι γνωστό”. Την Παρασκευή ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης.

Ads

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε πως όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές έχει συμφέρον να περιορίσει οποιοδήποτε κίνδυνο και εκτίμησε πως θα απαιτηθεί μια νέα παράταση του ισχύοντος προγράμματος που λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και στη συνέχεια να γίνει η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, όπως είπε, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τη νέα κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η παράταση ενδεχομένως θα πρέπει να είναι πάνω από δύο εβδομάδες, ώστε να δοθεί χρόνος για τις διαπραγματεύσεις. Ο εν λόγω αξιωματούχος σημείωσε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαραίτητα για την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Παράλληλα σημείωσε πως “είναι έξω από κάθε στατιστική πιθανότητα” να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Επικοινωνία Χαρδούβελη – Δραγασάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το πρωί ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο επικεφαλής της Επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά είχε προγραμματιστεί συνάντηση των δυο στο υπ. Οικονομικών το μεσημέρι αλλά τελικά αυτή ακυρώθηκε.

Ads

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τηλεφωνικό ραντεβού των δύο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί από τον υπ. Οικονομικών για την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 26 Ιανουαρίου, στην οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο Γκίκας Χαρδούβελης. Από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης φέρεται να ενημέρωσε τον Γκίγκα Χαρδούβελη για τις προθέσεις του κόμματος του σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των πρώτων ημερών.

Η τηλεφωνική συνομιλία άνοιξε πολιτικές συζητήσεις περί «παράδοσης» του οικονομικού χαρτοφυλακείου πριν ακόμη από τις εκλογές καθώς σημερινά δημοσιεύματα φέρουν τον Γιάννη Δραγασάκη να καταλαμβάνει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη θέση του αντιπροέδρου ή τη θέση του υπ. Οικονομικών ή και τις δύο.