Δεν είναι απλό να βάλει κανείς στοίχημα για το κόμμα που θα βρεθεί στην τρίτη θέση. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν το Ποτάμι, λιγότερες τη Χρυσή Αυγή, αλλά είναι τόσο μικρή η διαφορά που χωρίζει τα δύο αυτά κόμματα μεταξύ τους αλλά επίσης και από το ΚΚΕ και σε κάποιες περιπτώσεις και από το ΠΑΣΟΚ, ώστε ασφαλές συμπέρασμα δεν βγαίνει. 

Ads

Η ανησυχία για τις δυνάμεις που θα καταγράψει τελικά η ΧΑ είναι μεγάλη, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να πέσουν στην κάλπη μαύρες ψήφοι που τώρα κρύβονται στη σιωπή και στην άρνηση συμμετοχής σε έρευνες της κοινής γνώμης. Ο συμβολισμός του να δίνεται η τρίτη διερευνητική εντολή στον Κορυδαλλό είναι βαρύς και θεωρείται βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη κι αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης γρήγορα. Άλλωστε, ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν πρόκειται να καλέσει τον Ν. Μιχαλολιάκο για να του δώσει την εντολή, θα τον ενημερώσει – είτε τηλεφωνικά είτε με επιστολή – συνεργάτης του ότι όλα τα κόμματα αρνούνται να συνομιλήσουν μαζί του. Για τα περιθώρια που αφήνει το Σύνταγμα έχει ήδη ενημερωθεί από τους εγκυρότερους συνταγματολόγους που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κατάστασης. 

Ο Στ. Θεοδωράκης κινείται με ψυχολογία πολιτικού αρχηγού της τρίτης πολιτικής δύναμης και αισιοδοξεί ότι το Ποτάμι μπορεί να καταγράψει ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Από τη στιγμή που «κλείδωσε» η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ο αδύναμος κρίκος είναι η ΝΔ από την οποία υπάρχουν πολλές διαρροές προς διάφορες κατευθύνσεις. Το Ποτάμι μπορεί να ωφεληθεί από αυτές τις μετακινήσεις, όμως αντιμετωπίζει το πρόβλημα ότι δεν έχει σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων, η εκλογική του βάση είναι ρευστή, κι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει χαμηλή συσπείρωση. Ειδικά στην επαρχία η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που παρουσιάζεται στο Λεκανοπέδιο. Σε αρκετούς νομούς τα ποσοστά είναι κάτω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν στο Ποτάμι, γι’ αυτό άλλωστε και ο Σ. Θεοδωράκης έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα και συναντά πολίτες και τοπικά ΜΜΕ από πόλη σε πόλη. 

Ο Δ. Κουτσούμπας ανεβάζει διαρκώς τους τόνους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας εκ προοιμίου την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί και προφανώς αυτή η πόλωση έχει σκοπό να συγκρατήσει τυχόν διαρροές προς το πρώτο κόμμα. Θέση του ΚΚΕ είναι ότι το δικό του ποσοστό αποτελεί το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών και η φιλοδοξία πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι ότι ένα ισχυρό ΚΚΕ στην Βουλή θα αποτελέσει ανάχωμα στην αθέτηση υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ο Περισσός προεξοφλεί. 

Ads

Στο ΠΑΣΟΚ μιλούν σταθερά για την «κρίσιμη και χρήσιμη ψήφο», πιστεύοντας ότι δεν έχουν βγει από το παιχνίδι για την τρίτη θέση. Χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι στις ευρωεκλογές το ποσοστό τους ήταν μεγαλύτερο από εκείνο που εμφανιζόταν στις μετρήσεις. Προβάλλουν ως πολιτικό πλεονέκτημα την εμπειρία τους στη διακυβέρνηση που μπορεί να τραβήξει το αεροσκάφος που θα οδηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ μακριά από επικίνδυνες περιοχές. Για την Χαριλάου Τρικούπη πολλά θα κριθούν από την πορεία του ΚΙΔΗΣΟ που δεν είναι σαφές αν θα περάσει ή όχι το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Το επιτελείο Παπανδρέου ελπίζει στην Κρήτη και σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, θεωρώντας ότι το δείγμα των δημοσκοπήσεων δεν λαμβάνει υπόψιν την άνιση δημογραφική κατανομή των δυνάμεών του ΚΙΔΗΣΟ. Με δεδομένη την εικόνα που έχει διαμορφωθεί από τις μετρήσεις, αν ο Γ. Παπανδρέου καταφέρει να περάσει το όριο του 3%, θα θεωρηθεί επιτυχία.