Αδικαιολόγητοι περιορισμοί, εγκλεισμοί στην απομόνωση, ακύρωση αποφάσεων πρόωρης αποφυλάκισης, ακόμη και επιθέσεις από δεσμοφύλακες είναι κάποια από τα  αντίποινα που δέχονται οι κρατούμενοι στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, αν τολμήσουν να καταγγείλουν κακομεταχείριση τους στη φυλακή. Τη θλιβερή πραγματικότητα πίσω από τα κάγκελα για το σύνολο των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδεικνύει η αρμόδια Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT).

Ads

Στην ετήσια έκθεση της για την κατάσταση στις φυλακές, τα κέντρα κράτησης και τα αναμορφωτήρια στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, όπου παρουσιάζονται συγκεκριμένες υποθέσεις, πρόσωπα που κατήγγειλαν κρούσματα κακομεταχείρισης υπέστησαν στην καλύτερη περίπτωση εκφοβισμούς αλλά σε πολλές υπέστησαν διαφόρων μορφών αντίποινα. Τέτοιες υποθέσεις έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία, στη Μολδαβία, στη Ρωσική Ομοσπονδία, στην Ισπανία, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στην Ουκρανία.

Καταγγέλλοντας την πραγματικότητα αυτή, η Επιτροπή καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προστατεύουν τους κρατουμένους που καταγγέλλουν κρούσματα κακομεταχείρισης, αλλά και να δημιουργήσουν ένα πλέγμα μέτρων προστασίας των δημοσίων λειτουργών που ενεργούν ως πληροφοριοδότες ή καταμηνυτές ατασθαλιών, για την αποκάλυψη τέτοιων γεγονότων.

Ads

Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση γίνεται και στην κατάσταση που επικρατεί στα 47 κράτη-μέλη αναφορικά με τη φυλάκιση ανηλίκων. Για τους ανήλικους κρατούμενους η Επιτροπή υπογραμμίζει:

– Οι ανήλικοι κρατούμενοι δεν πρέπει να υποβάλλονται σε ανάκριση από τις αστυνομικές αρχές χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

– Δεν πρέπει να φυλακίζονται σε κέντρα κράτησης, για περισσότερο από 24 ώρες και μαζί με ενήλικους κρατουμένους.

– Στα κέντρα κράτησης ανηλίκων θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη για την απαγόρευση της χρήσης ναρκωτικών, την αποτροπή αυτοτραυματισμών ή αποπειρών αυτοκτονίας.

– Το προσωπικό φύλαξης και επίβλεψης ανηλίκων κρατουμένων δεν πρέπει να φέρει γκλομπ ή σπρέι εξουδετέρωσης και δεν πρέπει να φορά στολές, προτείνει ακόμη η επιτροπή.

Ο εγκλεισμός σε απομόνωση, ως έσχατο μέτρο σωφρονισμού ανηλίκων, πρέπει να εφαρμόζεται για μικρά διαστήματα και σε καμία περίπτωση για χρονικό διάστημα το οποίο υπερβαίνει τις τρεις ημέρες, καταλήγει στη έκθεση της η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.