Ένα άτυπο ντιμπέιτ για την οικονομία της χώρας και το αύριο των εκλογών προέκυψε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist. Στο βήμα ανέβηκαν ο οικονομολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, που αναφέρθηκε στις θέσεις του κόμματός του για το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση αλλά και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης που υπερασπίστηκε το έργο του και έστειλε προειδοποιήσεις με αποδέκτη την – όπως όλα δείχνουν – επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
 

Ads

Ο Γιάννης Δραγασάκης διαχώρισε τη δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο.  Για την μεν δανειακή σύμβαση σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την αποδέχεται αλλά θα την επαναδιαπραγματευτεί ενώ ξεκαθάρισε ότι το Μνημόνιο δεν είναι αποδεκτό και το κόμμα του θα στηριχθεί στο δικό του πρόγραμμα (σ.σ. Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης).
 
«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα άρα και εμάς, αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε» σημείωσε ο Γιάννης Δραγασακης. «Υπάρχουν μνημόνια που είναι επιστολές προθέσεων της απελθούσας κυβέρνησης που δεν δεσμεύουν την χώρα» τόνισε. Κατόπιν αναφέρθηκε σε email προθέσεων που δεν δεσμεύουν το κόμμα του. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει παράταση από τους εταίρους ώστε να τους παρουσιάσει το δικό του οικονομικό πρόγραμμα.
 
«Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία αλλά δεν είμαστε και κλεισμένοι στο καβούκι μας. Σεβόμαστε πάρα πολύ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε και προσέχουμε αυτά που λένε. Θα ζητήσουμε χρόνο, για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας, το οποίο θα περιέχει τέσσερα κεφάλαια» σημείωσε όταν ρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επαφές με τη Γερμανία.
 
Επισήμανε, επίσης, ότι είναι ανάγκη να τεθεί ένας νέος δημοσιονομικός στόχος, καθώς ο υφιστάμενος στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι ανέφικτος και δεν γίνεται αποδεκτός. «Το Μνημόνιο επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τη μέθοδο του εκβιασμού και χρήζει συζήτησης και εξέτασης για το και πώς έγινε» πρόσθεσε ο Γιάννης Δραγασάκης.
 
Τέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αφού αυτή τη στιγμή όλο το πλεόνασμα του προϋπολογισμού διατίθεται για την εξυπηρέτηση του χρέους. «Αναζητώ έναν οικονομολόγο να μου πει πως θα χρηματοδοτηθεί έτσι η ανάπτυξη;» διερωτήθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης. Χαρακτήρισε θετικό βήμα την ποσοτική χαλάρωση αλλά όμως σημείωσε ότι «δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ευρώπης». «Παραμένει η ανάγκη για ποσοτική χαλάρωση προσαρμοσμένη στις επενδύσεις και την ανάπτυξη» ανέφερε.
 
Προειδοποιήσεις από Χαρδούβελη
 
Στον αντίποδα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει άνεση και πολυτέλεια χρόνου, καθώς θα πρέπει να πάρει αποφάσεις άμεσα λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών.
 
«H EKT αναμένεται να ανακοινώσει στις 22 Ιανουαρίου τις λεπτομέρειες του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης που αναμένεται να εφαρμόσει την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε και αν υποθέσουμε ότι το συνολικό ύψος του Προγράμματος Ποσοτικής χαλάρωσης είναι €550 δις, τότε το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα αγόραζε η ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου €16 δισ.» σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι αρκετό από μόνο του.
 
Στη συνέχεια ρώτησε τον Γιάννη Δραγασάκη τι θα απογίνουν τα 1,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα όχι ως δάνειο αλλά ως επιστροφή του κέρδους της ΕΚΤ. «Δεν πρέπει να αφήνουμε λεφτά στο τραπέζι. Είναι μεγάλο το ποσό. Αντιστοιχεί σχεδόν με τη φαρμακευτική δαπάνη ενός έτους» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
 
«Η απώλεια του ποσού των 7,2 δισ. ευρώ θα δυσχέραινε πολύ τη λειτουργία του κράτους, καθώς ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγάλες, ενώ ευελιξία στη χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Το κράτος έχει ήδη δανειστεί το μέγιστο δυνατό ποσό μέσω εντόκων γραμματίων (Euro 15 δις) και η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων είναι απαγορευτική. Το ελάχιστο που θα συμβεί θα είναι άνοδος των επιτοκίων, γεγονός που έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία» πρόσθεσε.
 
Ο υπουργός Οικονομικών, τέλος, απηύθυνε προειδοποίηση ότι στις 28 Φεβρουαρίου η αξιολόγηση πρέπει να έχει τελειώσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε εκτροχιασμό.