Ads

Οι στρατιώτες «έσπασαν τη σιωπή τους», μιλώντας στη μη κυβερνητική οργάνωση «Breaking The Silence», η οποία έχει ιδρυθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες και βετεράνους που συλλέγουν μαρτυρίες σχετικά με τις εμπειρίες τους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η εν λόγω οργάνωση δημοσίευσε ένα έντυπο στο οποίο περιέχονται 26 ανώνυμες μαρτυρίες από Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι ομολογούν απάνθρωπες και εγκληματικές συμπεριφορές απέναντι σε αμάχους Παλαιστίνιους, κατά τις στρατιωτικές επεμβάσεις του Ιανουαρίου.

Οι στρατιώτες δηλώνουν ότι οι αξιωματικοί του στρατού τους παρότρυναν να πυροβολούν οποιοδήποτε κτίριο ή άνθρωπο τους φαινόταν ύποπτος καθώς και ότι πολλές φορές χρησιμοποιούσαν άμαχο πληθυσμό ως «ανθρώπινες ασπίδες» για την προστασία των στρατιωτών. Πολλές από τις μαρτυρίες έρχονται να υποστηρίξουν ισχυρισμούς ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι οι επιθέσεις στη Γάζα ήταν γενικευμένες αδιακρίτως προς τον άμαχο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες 14 κληρωτών και 12 έφεδρων Ισραηλινών στρατιωτών:

Ads

– Οι κανόνες διεξαγωγής του πολέμου είτε ήταν ασαφείς είτε ενθάρρυναν τους στρατιώτες να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να προστατέψουν τη ζωή τους, ακόμα και αν αυτό σήμαινε τραυματισμό Παλαιστινίων αμάχων.

– Παλαιστίνιοι πολίτες χρησιμοποιούνταν ως ανθρώπινες ασπίδες, μπαίνοντας σε άγνωστα ή πιθανώς επικίνδυνα κτίρια πριν απο τους στρατιώτες.

– Γκρεμίστηκαν μεγάλες εκτάσεις κατοικιών και κτιρίων. Αυτό συνέβαινε συχνά λόγω φόβου ότι ήταν παγιδευμένα με βόμβες, ή ότι χρησιμοποιούνταν ως κάλυψη τούνελ. Μαρτυρίες αναφέρουν μια πρακτική που ονομάστηκε «η επόμενη μέρα», σύμφωνα με την οποία περιοχές κοντά στα σύνορα ισοπεδώνονταν για να διευκολύνουν μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

– Κάποιοι από τους στρατιώτες είχαν γενικότερα επιθετική και απείθαρχη συμπεριφορά

– Υπήρξαν βανδαλισμοί περιουσιών Παλαιστινίων

– Οι στρατιώτες πυροβολούσαν δεξαμενές με νερό, επειδή «δεν είχαν τι να κάνουν», σε μια περίοδο όπου υπήρχε έντονη έλλειψη νερού για τους κατοίκους της Γάζας.

– Η χρήση λευκού φωσφόρου σε περιοχές αμάχων χαρακτηρίζεται από πολλούς στρατιώτες ως αδικαιολόγητη απερίσκεπτη.

– Πολλοί απο τους στρατιώτες υποστηρίζουν ότι υπήρξε ελάχιστη στρατιωτική εμπλοκή με Παλαιστίνιους μαχητές.

Το Ισραήλ αρνείται ότι έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο του πολέμου και απορρίπτει την έκθεση ως φημολογίες. Η οργάνωση από την πλευρά της επιμένει ότι οι περισσότερες μαρτυρίες των στρατιωτών που συμμετείχαν στις εν λόγω επιχειρήσεις ήταν σοβαρές, μετανιωμένες και συγκλονιστικές.

Η αναφορά της μη κυβερνητικής οργάνωσης φανερώνει – κατά την άποψή της – ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι άνθρωποι που τους δικαιολογούν χάνουν συνεχώς το μέτρο της ηθικής. «Είναι μια επείγουσα προτροπή προς την Ισραηλινή κοινωνία και τους αρχηγούς της να σοβαρευτούν και να ξεκινήσουν εκ νέου να διερευνούν τις συνέπειες των πράξεών μας», λέει η οργάνωση.

Οι Ισραηλινοί, παρ΄όλα αυτά, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο στρατός έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να προστατέψει τους άμαχους, ότι η Χαμάς ήταν αυτή που τους εξέθετε σε κίνδυνο, πυροβολώντας από περιοχές αμάχων και ότι σπίτια και κτίρια καταστρέφονταν μόνο όταν υπήρχε συγκεκριμένη στρατιωτική ανάγκη. Προσθέτουν ότι σκοπός αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης που διήρκεσε 22 μέρες ήταν να σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Γάζα προς τις πόλεις του Νότου.

Σύμφωνα με Διεθνείς Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 1400 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της επιχείρησης. 13 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, 10 εκ των οποίων υπηρετούσαν στη Γάζα. Σύμφωνα δε με τον ΟΗΕ, η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατέστρεψε πάνω από 50.000 σπίτια, 800 βιομηχανικά κτίρια, 200 σχολεία, 39 τεμένη και 2 εκκλησίες.

Έρευνες

Αντιδρώντας στην αναφορά της οργάνωσης «Σπάζοντας τη Σιωπή», η εκπρόσωπος τύπου των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε: «Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θεωρούν λυπηρό το γεγονός ότι ακόμα μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέδωσε αναφορά η οποία βασίζεται σε ανώνυμες μαρτυρίες, χωρίς να ερευνά την αξιοπιστία τους» και την απαξίωσε χαρακτηρίζοντάς το έγγραφο ως «φήμες και διαδόσεις».

«Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απαιτούν από κάθε στρατιώτη που έχει κάτι να καταγγείλει να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές. Είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν οι ισχυρισμοί αυτοί αφορούν άμαχο πληθυσμό. Ο Ισραηλινός στρατός είναι ανυποχώρητος σχετικά με τις ηθικές αξίες του, οι οποίες συνεχίζουν να μας οδηγούν σε κάθε μας αποστολή».

Έχουν γίνει διάφορες έρευνες σχετικά με τη διεξαγωγή της Ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα και το Ισραήλ αλλά και η Χαμάς κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Εσωτερικές έρευνες του Ισραήλ αναφέρουν ότι οι στρατιώτες πολέμησαν σύννομα, αν και υπήρξαν λάθη, όπως ο θάνατος 21 ατόμων μέσα σε ένα σπίτι που είχε χαρακτηριστεί λανθασμένα ως στόχος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν έχει ζητήσει περισσότερα από 11 εκ. δολάρια αποζημίωση από το Ισραήλ για ζημίες σε ιδιοκτησία του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ μια έρευνα του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για 6 από τις 9 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς και θανάτους αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο εκεί.

Στο μεταξύ, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, που επιφορτίστηκε με τη διενέργεια έρευνας από την Αραβική Συμμαχία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να διωχθεί ποινικώς το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου αλλά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και ότι «και η Ισραηλινή πολιτική ηγεσία είναι υπόλογη γι’ αυτά». Επεσήμανε επίσης, ότι και οι Παλαιστίνιοι μαχητές είναι ένοχοι εγκλημάτων πολέμου, για επίθεση με ρουκέτες σε άμαχους.

Ισραηλινή Διαφήμιση – Πρόκληση

Διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει Ισραηλινή διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας η οποία εμφανίζει στρατιώτες να παίζουν ποδόσφαιρο στα σύνορα της Δυτικής Όχθης. Επικριτές της αναφέρουν ότι το «χαρωπό» σποτάκι δείχνει πόσο πολύ οι Ισραηλινοί αγνοούν τα βάσανα των γειτόνων τους.

Η διαφήμιση δείχνει μια ομάδα στρατιωτών να παίζουν ποδόσφαιρο με κάποιους αόρατους Παλαιστίνιους οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το τείχος. Στη συνέχεια οι Ισραηλινοί καλούν ενισχύσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και δύο γελαστές γυναίκες στρατιώτες. Η διαφήμιση κλείνει με το σλόγκαν «Τι θέλουμε τελικά όλοι; Λίγη Διασκέδαση».

Ο Αχμέντ Τιμπί, Άραβας και μέλος του Ισραηλινού κοινοβουλίου είπε ότι ζήτησε από την εν λόγω εταιρεία να αποσύρει τη συγκεκριμένη διαφήμιση. «Το τείχος χωρίζει οικογένειες και εμποδίζει τα παιδιά να πάνε στα σχολεία ή στις κλινικές», δήλωσε στο Ρόυτερς. «Η διαφήμιση, όμως, προβάλλει το τείχος σαν να είναι φράχτης κήπου στο Τελ Αβίβ».

Σάλος έχει προκληθεί, άλλωστε, και στο διαδίκτυο από προοδευτικούς Ισραηλινούς οι οποίοι ζητούν να σταματήσει η προβολή της ρατσιστικής αυτής διαφήμισης.

Πηγή: BBC, Guardian