1. «Η ένταξη στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα και τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το ενδεχόμενο Grexit επανήλθε στο επίκεντρο μετά από δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, ενώ στο θέμα έχουν αναφερθεί και στελέχη της ΝΔ στο πλαίσιο της προεκλογικής κινδυνολογίας, όμως η Κομισιόν επισημαίνει πως πρόκειται για «φήμες και εικασίες». «Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει τη λάθος στρατηγική: η προσφυγή στην τακτική του grexit και του φόβου δεν δουλεύει. Όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και οι πιο αμφιλεγόμενες, δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί σταθερά το προβάδισμα έναντι της ΝΔ. Οι ανάλογες μυστικές δημοσκοπήσεις που διεξάγει η ΝΔ τής έχουν δημιουργήσει κατάσταση πανικού», σχολιάζει ο Στέλιος Κούλογλου.

Ads

2. Ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται. Ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι τελικά θα ξεπεράσει το 65%. Αυτό σημαίνει πέρα από όλα τα άλλα ότι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου που παλεύουν για την τρίτη θέση πιέζονται και αντιμετωπίζουν κίνδυνο ακόμη και εξαφάνισης. Έτσι, το δημοφιλές κλισέ κατά το οποίο ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να κόψει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας ένα 2% των ψηφοφόρων του έχει και αντίθετη ανάγνωση.

3. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων βρέθηκε τη Δευτέρα ο Χριστόδουλος Ξηρός, προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή για τις βαριές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του σχετικά με τα ευρήματα στο σπίτι της Αναβύσσου. Οι εισαγγελείς στους οποίους ανατέθηκε η δικογραφία απήγγειλαν ποινική δίωξη για συγκρότηση και διεύθυνση άγνωστης ως τώρα τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων. Ο Χριστόδουλος αρνήθηκε να απολογηθεί και επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού. Εν τω μεταξύ, οι αρχές υποστηρίζουν ότι το χτύπημα στον Κορυδαλλό ήταν προγραμματισμένο για χθες Κυριακή. Τα φυλακισμένα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς με κείμενό τους επιβεβαίωσαν το σχέδιο του Χριστόδουλου Ξηρού για χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να μπορέσουν να αποδράσουν. Η σύλληψη Ξηρού ξεσήκωσε έναν νέο πόλεμο δηλώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

4. Πρόσκληση σε ντιμπέιτ απευθύνει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζητώντας του να «ανταποκριθεί σε έναν καθαρό και ανοιχτό δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο». Την ίδια στιγμή σε ντιμπέιτ άνευ όρων καλεί τον Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ads

5. Δυο ναυτικοί, ένας Έλληνας κι ένας Ρουμάνος έχασαν τη ζωή τους έπειτα από βομβαρδισμό που πραγματοποίησε πολεμικό αεροσκάφος στη Λιβύη εναντίον του πλοίου ARAEVO, ελληνικών συμφερόντων και με σημαία Λιβερίας. Σύμφωνα με το BBC το πλοίο ήταν της εταιρείας Aegean Shipping Enterprises Company, συμφερόντων του Μελισσανίδη. Στο μεταξύ, εντοπίστηκε το κύριο μαύρο κουτί του Νοrman Atlantic, το οποίο όμως βρισκόταν σε χώρο στον οποίο είχε επεκταθεί η πυρκαγιά και ενδέχεται να έχει καταστραφεί, μερικώς ή ολοκληρωτικά.

6. Ο Στέφανος Αναγνώστου έως χθες γ.γ. Ενημέρωσης ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος για την προεκλογική περίοδο. Η επιλογή του δείχνει για μια ακόμη φορά την προτίμηση του πρωθυπουργού σε άτομα που πρόσκεινται στις απόψεις της ακροδεξιάς. Το προφίλ του νέου κυβερνητικού εκπρόσωπου.

7. Δύο δηλώσεις που προκαλούν. «Ο φράκτης του Εβρου βοηθάει να μην παρέχουμε νοσοκομειακή και ασφαλιστική κάλυψη σε λαθρομετανάστες», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την προεκλογική του περιοδεία στη Θράκη. Την ίδια στιγμή ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, σε ένα προεκλογικό κήρυγμα κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για να παραμείνει η Ελλάδα… στην Ευρώπη.

8. Ημέρες προεκλογικών γάμων και διαζυγίων. «Ναι» σε μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να λέει το Ποτάμι. Την ίδια στιγμή δύο ακόμη στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι Θάνος Μωραϊτης και τον Νίκος Σηφουνάκης ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το κόμμα για να ενταχθούν στους «Δημοκράτες Σοσιαλιστές» του Γιώργου Παπανδρέου. Την απόφασή της να μην συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε η βουλευτής του κόμματος Ασημίνα Ξηροτύρη, ενώ στο ΛΑΟΣ βρίσκει στέγη ο πρώην βουλευτής της ΧΑ, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

9. Θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους -25 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα περιμένουν τα επόμενα 24ωρα οι μετεωρολόγοι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

10. Ένα μέχρι πρότινος άγνωστο εμπόριο κρανίων, οστών αλλά και άκρων γοριλών κερδίζει συνεχώς έδαφος στο Καμερούν. Αποτέλεσμα όλο και περισσότερα ζώα να δολοφονούνται στο βωμό του του μυστικισμού και του κέρδους.

*Σκιτσο Soloup για το Ποντίκι