Το «Magical Girl», είναι ένα υπέροχο ψυχολογικό θρίλερ από την Ισπανία, το οποίο εξερευνά τα όρια των ανθρώπινων σχέσεων, της εκμετάλλευσης αλλά και της εκδίκησης. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του Κάρλος Βερμούτ, την οποία είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 55ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όντας μία από τις δεκατέσσερις (14) ταινίες που διεκδικούν με αξιώσεις τον φετινό Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ. Η επαναληπτική της προβολής έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Φρίντα Λιάππα.

Ads

Στην Τελετή Έναρξης του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου στο Ολύμπιον, στον χαιρετισμό του, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, αναφερόμενος στο Διαγωνιστικό Τμήμα της διοργάνωσης, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα είναι σύνθετο και διαθέτει πολυφωνία με ταινίες από την Ελλάδα, τις Σκανδιναβικές Χώρες και την Ισπανία, έως το Μεξικό και την Αμερική
image
Στις δέκα ημέρες λοιπόν που διαρκεί το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις δεκατέσσερις (14) επιλεγμένες ταινίες που διεκδικούν τον φετινό Χρυσό Αλέξανδρο της διοργάνωσης:

  • Forget Me Not / Γιάννης Φάγκρας, Ελλάδα
  • Magical Girl / Κάρλος Βερμούτ, Ισπανία-Γαλλία
  • Αμνησία / Νίνι Μπουλ Ρόμπσαμ, Νορβηγία
  • Ατέρμονη θλίψη / Χόρχε Πέρες Σολάνο, Μεξικό
  • Δίπλα της / Άσαφ Κορμάν, Ισραήλ
  • Εκτός ελέγχου / Άνια Μάρκαρτ, ΗΠΑ
  • Η φυλή / Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι, Ουκρανία
  • Καληνύχτα μαμά / Βερόνικα Φραντς, Σεβερέν Φιαλά, Αυστρία
  • Μάθημα / Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ, Βουλγαρία-Ελλάδα
  • Μάθημα αποκατάστασης / Ιβάν Ι. Τβερντόφσκι, Ρωσία-Γερμανία
  • Μόντρις / Γιούρις Κουρσιέτις, Λετονία-Γερμανία-Ελλάδα
  • Νορβηγία / Γιάννης Βεσλεμές, Ελλάδα
  • Πλευρικοί άνεμοι / Μάρτι Χέλντε, Εσθονία
  • Τo πάρκο με τις μύγες / Γιένς Όστμπεργκ, Σουηδία

image
Αποφασισμένος να αγοράσει στη δωδεκάχρονη κόρη του ένα μοναδικό, αλλά πανάκριβο φόρεμα, πιστό αντίγραφο μιας ηρωίδας κόμικ που αγαπά, ο πατέρας της Λουίς, είναι αποφασισμένος για όλα. Αποφασίζει έτσι να εκβιάσει μια πλούσια γυναίκα γεμάτη όμως ψυχολογικά προβλήματα, την οποία θα γνωρίσει τυχαία και που θα οδηγηθεί εξ΄αιτίας του σ’ ένα σκοτεινό μονοπάτι, χωρίς επιστροφή… Μέχρι την στιγμή που η νεαρή γυναίκα, με τη βοήθεια ενός άντρα από το παρελθόν της, θα ζητήσει εκδίκηση.
image
Με επιρροές τόσο από το Ισπανικό σινεμά (από τον Λουίς Μπουνιουέλ μέχρι τον Αλεχάντρο Αμενάμπαρ), αλλά και από το στυλιζάρισμα των Γιαπωνέζικων «μάνγκα», το φιλμ του Κάρλος Βερμούτ σχηματίζει μια αληθινά πρωτότυπη αλληγορία που μαγεύει τον θεατή μέχρι το τελευταίο του λεπτό.

Το «Magical Girl» του Κάρλος Βερμούτ (Carlos Vermut), προβλήθηκε στο τμήμα Discovery του Φεστιβάλ του Τορόντο τον Σεπτέμβριο. Στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, όπου επίσης παρουσιάστηκε, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας.
image
Ο Κάρλος Βερμούτ, έγραψε, σκηνοθέτησε, κι ανέλαβε την παραγωγή της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας, “Diamond Flash”, το 2011. Μ’ αυτήν του την ταινία κέρδισε το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Rizoma της Μαδρίτης και η εταιρεία Cameo κυκλοφόρησε μια ειδική έκδοση σε DVD μ’ ένα από τα αδημοσίευτα κόμικ του. Προηγουμένως, εργαζόταν ως σκιτσογράφος στην εφημερίδα El Mundo, δουλειά για την οποία κέρδισε το βραβείο Injuve. Με τη μικρού μήκους ταινία του, “Maquetas”, κέρδισε στο Φεστιβάλ Notodofilmfest. Έχει επίσης εκδώσει τρία βιβλία κόμικ, ενώ είναι και ο δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων “Jelly Jam”.
image
Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη νέα δημιουργία του Κάρλος Βερμούτ (Carlos Vermut) στη δημοσιογραφική της προβολή το πρωί του Σαββάτου, 1 Νοεμβρίου. Το «Magical Girl» είναι ένα φιλμ άρτιο τεχνικά, που με οδηγό τις καλές ερμηνείες των βασικών πρωταγωνιστών του, την άψογη φωτογραφία και το διακριτικό του μουσικό σκορ, μαγεύει τον θεατή, εγκλωβίζοντας τον παράλληλα στο σκοτεινό, παράλληλο σύμπαν του…
image

Ads

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του φιλμ έγινε με επιτυχία το μεσημέρι της Κυριακής 2 Νοεμβρίου, ενώ η επαναληπτική του προβολή έχει οριστεί για το απόγευμα της Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στις 18:30, στην Αίθουσα Φρίντα Λιάππα. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας σε διανομή της Weird Wave.

Δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου, το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που διεξάγεται φέτος από την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή  09 Νοεμβρίου, θα παρουσιάσει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο.

Κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις, θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα πάντα την Έβδομη Τέχνη. Το Tvxs.gr είναι και φέτος παρών στο σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας και καθημερινά σας μεταφέρουμε τα νέα αλλά και τις προτάσεις μας για το Φεστιβάλ.