Ads

Το μνημείο, που δημιούργησε ο Anthony Gormley, αποτελείται από 52 ατσάλινες στήλες, ύψους 3,5 μέτρων έκαστη, μια για κάθε θύμα από τις βομβιστικές επιθέσεις. Οι 52 στήλες σχηματίζουν τέσσερις ομάδες που συνδέονται μεταξύ τους, αναπαριστώντας έτσι τις τέσσερις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την 7η Ιουλίου του 2005, ενώ κάθε στήλη φέρει επιγραφή με την ημερομηνία και την τοποθεσία του συγκεκριμένου χτυπήματος. Επίσης θα στηθεί μεταλλική πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων κοντά στο μνημείο.

Οι βομβιστικές επιθέσεις της 7/7

Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο στις 7/7 ήταν μια σειρά από συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο δημόσιο σύστημα μεταφορών του Λονδίνου, κατά τις πρωινές ώρες αιχμής της βρετανικής πρωτεύουσας. Μάλιστα την ίδια μέρα οι αρχές πραγματοποιούσαν άσκηση για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης! Τις επιθέσεις πραγματοποίησαν τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι παρακινήθηκαν για τις πράξεις τους από τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ.


Στις 08.50 στο πρωί της 7ης Ιουλίου εξερράγησαν οι τρεις βόμβες με διαφορά πενήντα δευτερολέπτων η μία από την άλλη, σε τρία διαφορετικά τρένα του υπόγειου σιδηροδρόμου. Η τέταρτη βόμβα εξερράγη σχεδόν μια ώρα αργότερα, στις 09.47, σε ένα διώροφο λεωφορείο που εκείνη την ώρα βρισκόταν στην πλατεία Τάβιστοκ. Οι αυτοσχέδιες βόμβες θεωρείται ότι πυροδοτήθηκαν από το χέρι των βομβιστών αυτοκτονίας, που επίσης έχασαν τη ζωή τους.

Πενήντα δύο άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και τουλάχιστον 700 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτοκτονίας, μια μέρα μόλις μετά τους εορτασμούς για την ανάληψη από το Λονδίνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.


Δυο εβδομάδες αργότερα σημειώθηκαν τέσσερις απόπειρες βομβιστικής επίθεσης, πάλι σε τρία τρένα και ένα λεωφορείο. Τότε όμως, αν ο πυροκροτητής εξερράγη, δεν έγινε το ίδιο και με τις εκρηκτικές ύλες, με αποτέλεσμα μονάχα έναν ελαφρύ τραυματισμό πολίτη. Οι δράστες διέφυγαν εκείνη τη στιγμή αλλά συνελήφθησαν αργότερα. Οι τέσσερις επίδοξοι βομβιστές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τουλάχιστον 40 ετών έκαστος, για την κατηγορία της συνωμοσίας για δολοφονία.


Στις 12 Ιουλίου 2005 η αστυνομία του Λονδίνου έδωσε συνέντευξη Τύπου όπου έδωσε πληροφορίες για τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων που σόκαραν την βρετανική κοινωνία. Οι τρεις εκ των τεσσάρων δεν είχαν στο παρελθόν απασχολήσει την αστυνομία και προερχόταν από το Λίντς του Δυτικού Γιόρκσαϊρ. Οι τέσσερις άντρες ταξίδεψαν από το Λούτον στο Μπέντφορντσαϊρ με αυτοκίνητο και στη συνέχεια με τρένο ως το Λονδίνο. Οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος του υπόγειου σιδηροδρόμου κατέγραψαν την άφιξή τους στο σταθμό Κίνγκς Κρος στις 08.30.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε τα ακόλουθα άτομα ως τους δράστες των βομβιστικών επιθέσεων:

Ads

• Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν (ετών 30), ο οποίος κατοικούσε στο Ντιούσμπουρι με την έγκυο σύζυγό του (η οποία απέβαλε μετά από ένα μήνα) και το μικρό τους παιδί.

• Σεχζάντ Τανουίρ (ετών 22), κάτοικος Λίντς

• Ζερμαίν Λίντσεϋ (ετών 19), κάτοικος Μπάκινχαμσάιρ με την έγκυο σύζυγό του

• Χασίμπ Χουσεΐν (ετών 18), κάτοικος Λίντς

Δύο εκ των βομβιστών άφησαν βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο εξηγούσαν τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις, ενώ χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους «στρατιώτες». Το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε την 1η Σεπτεμβρίου το μήνυμα του Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν: «Εγώ και χιλιάδες σαν κι εμένα ξεχνάμε τα πάντα για χάριν των όσων πιστεύουμε. Ο αγώνας και τα κίνητρά μας δεν προέρχονται από απτές ανέσεις που έχει να μας προσφέρει αυτός ο κόσμος. Η θρησκεία μας είναι το Ισλάμ, η υπακοή στον έναν πραγματικό θεό και ακολουθούμε τα βήματα του τελευταίου αγγελιοφόρου προφήτη. Οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις σας συνεχώς διαπράττουν τερατωδίες εις βάρος του λαού μας σε ολόκληρο των κόσμο. Και η υποστήριξή σας προς αυτές σας καθιστά άμεσα υπεύθυνους, ακριβώς όπως εγώ είμαι άμεσα υπεύθυνος για την προστασία και την εκδίκηση για τους αδερφούς και τις αδερφές μου μουσουλμάνους. Μέχρι να νιώσουμε ασφάλεια, θα αποτελείτε στόχους μας και μέχρι να σταματήσετε να πετάτε βόμβες, αέρια, να φυλακίζετε και να βασανίζετε το λαό μας, δεν θα σταματήσουμε αυτό τον αγώνα. Είμαστε σε πόλεμο και είμαι στρατιώτης. Τώρα θα γευτείτε κι εσείς στ’ αλήθεια την πραγματικότητα αυτής της κατάστασης».


Στις 06 Ιουλίου 2006 το Al-Jazeera μετέδωσε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Σεχζάντ Τανουίρ: «Αυτό που παρακολουθήσατε τώρα είναι μονάχα η αρχή μιας σειράς επιθέσεων που θα συνεχίσουν και θα ενδυναμωθούν έως ότου αποσύρετε τις δυνάμεις σας από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Και έως ότου σταματήσετε τη χρηματική και στρατιωτική ενίσχυση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ».

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση

Οι επιθέσεις στο Λονδίνο φέρουν ομοιότητες με τις επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004. Αναλυτές θεμάτων ασφαλείας υποστηρίζουν ότι οι συγχρονισμένες αυτές επιθέσεις θυμίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα ή οργανώσεις που συνδέονται με αυτήν. Η εφημερίδα The Independent ωστόσο έγραψε στις 13 Αυγούστου του 2005, επικαλούμενη πληροφορίες από την Αστυνομία και την ΜΙ5, ότι οι επιθέσεις δεν είχαν σχέση με την Αλ Κάιντα.

Ο Τύπος στο Ιράν, από την άλλη, έγραφε ότι τα χτυπήματα στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκαν από βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, προκειμένου να δικαιολογήσουν τον «πόλεμό τους κατά της τρομοκρατίας». Την 1 Σεπτεμβρίου βιντεοσκοπημένο μήνυμα που πρόβαλε το δίκτυο Al Jazeera αναλάμβανε την ευθύνη της επίθεσης για λογαριασμό της Αλ Κάιντα. Μετά από έρευνα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μήνυμα δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις και ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας δεν είχαν άμεση στήριξη από την τρομοκρατική οργάνωση.

Την ευθύνη έσπευσε επίσης να αναλάβει η οργάνωση « Ταξιαρχίες του Αμπού Χάφς Αλ Μάσρι», στις 9 Ιουλίου, μέσω ίντερνετ. Ωστόσο αυτή η οργάνωση είχε σπεύσει στο παρελθόν να αναλάβει την ευθύνη και για γεγονότα που ήταν απλώς τεχνικά προβλήματα, όπως η γενική διακοπή ρεύματος στο Λονδίνο το 2003.

Μετά την επίθεση αυξήθηκε το επίπεδο ασφαλείας τόσο στην Αγγλία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στα δίκτυα δημόσιων μεταφορών. Μάλιστα οι ΗΠΑ για πρώτη φορά έδωσαν διαταγή σε Αμερικανούς στρατιώτες που βρισκόταν στην Αγγλία να αποφεύγουν το Λονδίνο ενώ στο άκουσμα της επίθεσης στο Λονδίνο οι δείκτες των χρηματιστηρίων παγκοσμίως σημείωσαν κάθετη πτώση, με κάποιους να σημειώνουν χαμηλά ρεκόρ πενταετίας.

Πηγές: Sky News, ΒBC