Για «μειωμένο ενδιαφέρον της Ελλάδας για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι μετά από συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή και η Αθήνα περιμένει από τα Σκόπια «να κάνουν βήματα», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ads

«Εννοείται ότι εκ μέρους μας τονίστηκε το ενδιαφέρον για ουσιαστικές συνομιλίες για την πρόοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όσον αφορά την απάντηση, πιστεύω πως δεν υπήρξε κάποια έκπληξη, επειδή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που το ελληνικό ενδιαφέρον είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο Πόποσκι σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υποστήριξε πως αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, η διεθνής κοινότητα και όλοι οι παράγοντες εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει κίνητρο και ενδιαφέρον να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία. «Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο γείτονάς μας αισθάνεται άνετα να μην καταβάλει προσπάθειες, ούτε σ’ αυτό το μέτωπο, ούτε (στο μέτωπο) της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης που είναι σημαντική για ολόκληρη την περιοχή», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Από την πλευρά μας, τόσο κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης όσο και κατά τη διάρκεια των άλλων διμερών συναντήσεων, εκφράσαμε ετοιμότητα να εργαστούμε σε όλους τους τομείς, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το τίμημα αυτού του τέλματος το πληρώνει η Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η παρεμπόδισή μας, η οποία μας έχει επιβληθεί και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. με παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι κάτι που πρέπει να προκαλέσει το ενδιαφέρον των άλλων χωρών που έχουν επιρροή στη διαδικασία».

Ads

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντηση με τον Νίκολα Πόποσκι στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, φέρεται να τόνισε πως η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή και η Αθήνα περιμένει από τα Σκόπια «να κάνουν βήματα». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε αντίθεση με τον Πόποσκι, δεν προχώρησε σε κάποια επίσημη στα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές επεσήμανε ότι δηλώσεις και ενέργειες, όπως οι πρόσφατες του αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι στον Όλυμπο, καθώς και του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ στα Ηνωμένα Έθνη, δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας.

Για το θέμα της ονομασίας οι πληροφορίες θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επεσήμανε πως η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να περιμένει τίποτα, ούτε από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ούτε από πουθενά αλλού, καθώς έχει εμπεδωθεί πλέον στη διεθνή κοινότητα ότι οι ιθύνοντες στα Σκόπια είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν αποφάσεις και να προχωρήσουν με καλή πίστη και με διάθεση συμβιβασμού στα κατάλληλα βήματα, ώστε να επιλυθεί η διαφορά. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον ομόλογό του ότι σημασία έχει τώρα να γίνει η νέα συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, μετά την αναβολή που είχαν ζητήσει οι Σκοπιανοί, επειδή ο νέος διαπραγματευτής τους θα είναι ο πρεσβευτής τους στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Ο Πόποσκι ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επιβεβαιώσει τη θετική θέση της Ελλάδας για τη διασύνδεση του αγωγού TAP με το δίκτυο της χώρας του. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι οι δυο χώρες μπορούν να προχωρήσουν, ανεξαρτήτως της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, όσον αφορά τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων, σημειώνοντας επίσης ότι θα γίνουν επαφές σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτή η συνεργασία, όπως είπε, θα ενισχύει και την προοπτική του TAP.