Στη σκιά μιας μεγάλης δικαστικής μάχης με πολλαπλά μέτωπα ξεκίνησε το εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ. Τέσσερις μεγάλες ομάδες έχουν δεχτεί αγωγές από πρώην τσιρλίντερς που καταγγέλλουν χαμηλές αμοιβές και κάκιστες συνθήκες εργασίας. Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου 

Ads

 
Στη Νέα Υόρκη, η Buffalo Bills απέλυσε όλες τις μαζορέτες της μετά από δυο αγωγές που δέχτηκε η διοίκηση της ομάδας για παραβίαση του νόμου του κατώτατου μισθού και της μη καταβολής μισθών. Παρόμοιες αγωγές έχουν δεχτεί οι ομάδες Cincinnati Bengals, New York Jets και Tampa Bay Buccaneers.
 
Όλες οι ομάδες από την πλευρά τους, αρνούνται ότι  παραβίασαν τον νόμο του κατώτερου μισθού. Σημειώνεται ότι ο κατώτερος μισθός στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 5,70 ευρώ την ώρα δηλαδή σε 934 με 1012 ευρώ τον μήνα.
 
Μια πέμπτη ομάδα, η Oakland Raiders, κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και αναγκάστηκε να καταβάλει ως αποζημίωση συνολικά 970.000 ευρώ στις 90 μαζορέτες της. Η ομάδα άρχισε να πληρώνει τις μαζορέτες με τον κατώτατο μισθό μόλις το προηγούμενο έτος. Για τις μαζορέτες δεν υπάρχει κάποια επαγγελματική ένωση, ούτε κάποιο συνδικάτο.
 
Οι αγωγές άνοιξαν μια ευρύτερη συζήτηση για τα επίπεδα των μισθών στο συγκεκριμένο χώρο. Οι μαζορέτες της Cincinnati Bengals έπαιρναν μόνο 35 ευρώ για κάθε παιχνίδι ενώ οι τσιρλίντερς της Buffalo Bills δεν έπαιρναν καθόλου μισθό. Στις αγωγές που κατέθεσαν αναφέρουν ότι ήταν υποχρεωμένες να εργάζονται περισσότερες από 16 ώρες την εβδομάδα για πρόβες και για τα παιχνίδια της ομάδας και σε αντάλλαγμα έπαιρναν απλώς μια κάρτα για ελεύθερη στάθμευση και πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο των 20 ευρώ.
 
«Έχουμε αφιερώσει πολύ χρόνο κι έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό που κάνουμε» λέει η Κέιτλιν Φεράρι, πρώην μαζορέτα της Buffalo, η οποία είναι η κύρια ενάγουσα. Σε γενικές γραμμές οι αγωγές που κατέθεσαν οι μαζορέτες εστιάζουν στο γεγονός ότι δεν πληρώνονταν τις ώρες που έκαναν πρόβες.
 
Στον αντίποδα η ομάδα Dallas Cowboys πληρώνει στις μαζορέτες της και τις πρόβες και τις εμφανίσεις τους στα παιχνίδια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομάδας. Την ίδια ώρα η Sea Gals δίνει στις μαζορέτες «ένα ωρομίσθιο και τις υπερωρίες που απαιτούνται από τον νόμο» καθώς και δυο εισιτήρια επισκεπτών για κάθε παιχνίδι.
 
Η δικαστική αυτή μάχη που τώρα ξεκινά στις ΗΠΑ μπορεί να φέρει άμεσα ένα καλό αποτέλεσμα κι αυτό θα είναι καλύτερες αμοιβές για τις τσιρλίντερς από δω και πέρα. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν πρώην μαζορέτες της Buccaneers ανέφεραν ότι η ομάδα ήδη άλλαξε τις αμοιβές της αυτή τη σεζόν ώστε να βρίσκεται εντός του πλαισίου του νόμου για τον κατώτερο μισθό.