Μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες σε αίθουσα κεντρικού Ξενοδοχείου της Κωνσταντινούπολης, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πλοίου της Ειρήνης.

Ads

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Συνασπισμός για την Παγκόσμια Ειρήνη και Δικαιοσύνη της Τουρκίας και η KIBES – Ένωση των Κυπρίων Επιστημόνων στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία συμμετέχουν Τουρκοκύπριοι της Πόλης. Μεταξύ των ομιλητών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κιβανς Ντιρέν και ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Καλαμβοκίδης εκ μέρους της Πρωτοβουλίας «Έτος Κύπρου 2014».

Ο Κιβάνς Ντιρέν στην ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στις εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή (Ιράκ, Παλαιστίνη και Συρία) όσο και στο Κυπριακό: «Θα ήθελα να τονίσω – υπογράμμισε ο ομιλητής –  ότι ο κύριος λόγος για την ύπαρξη της KIBES ως οργάνωσης είναι ο αγώνας για την ειρήνη στην Κύπρο, γι’ αυτό υποστηρίξαμε ενεργά την επιβίβαση στο πλοίο της Ειρήνης κοινής Νεολαιίστικης Αντιπροσωπείας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια πληθώρας δικοινοτικών πρωτοβουλιών Ειρήνης στην Κύπρο που αναλαμβάνουν οργανώσεις Ειρήνης, Συνδικαλιστικοί Φορείς, και κυρίως οργανώσεις Εκπαιδευτικών. Μέσω των εκδηλώσεων αυτών προωθούμε την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο πιστεύοντας ότι αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης και για την λύση του Κυπριακού, με την επανένωση του Νησιού και την δημιουργία μίας δικοινοτικής – διζωνικής Ομοσπονδίας στην βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, όπως προβλέπουν οι Αποφάσεις του ΟΗΕ».

«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος για μια αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο όπου θα κυριαρχεί η Ειρήνη και η Κοινωνική Δικαιοσύνη, και για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, όπου οι λαοί θα ζουν με ειρήνη, ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Είμαστε αποφασισμένοι», κατέληξε ο Πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων της Κωνσταντινούπολης.

Ads

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καλαμβοκίδης, αναφέρθηκε στην μεγάλη επιτυχία που είχαν στον Πειραιά και στο Κερατσίνι, οι εκδηλώσεις υποδοχής του Πλοίου της Ειρήνης, προσθέτοντας ότι δεκάδες Φορείς της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή στη διεθνή κίνηση «Δήμαρχοι για την Ειρήνη» της οποίας Πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος της Χιροσίμα.

Απευθυνόμενος στο Τουρκικό ακροατήριο, ο Κ. Καλαμβοκίδης τόνισε ότι «η λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει μεγάλο βήμα για την εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων και θα αποβεί προς όφελος της Τουρκίας με πολλούς τρόπους, αφού θα απαλλάξει την χώρα και τον λαό της από το τεράστιο κόστος της παρουσίας στη Κύπρο δεκάδων χιλιάδων στρατού, ενώ θα διευκολύνει καθοριστικά την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. , την οποίαν και ο νέος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε στόχο πρώτης προτεραιότητας για την χώρα σας».