Μετά και τους φόβους για κρούσματα του φονικού ιού Έμπολα στην Ιταλία, η Κομισιόν θα διοργανώσει την Δευτέρα μια σύνοδο με την συμμετοχή υπουργών αλλά και ειδικών προκειμένου να συντονιστούν οι κινήσεις βοήθειας προς τις χώρες της Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία. 

Ads

Την ώρα που οι επιστήμονες κάνουν λόγο για την χειρότερη επιδημία του Έμπολα στην ιστορία με 2.296 νεκρούς σε σύνολο 4.293 κρουσμάτων η ΕΕ σχεδιάζει να διαθέσει βοήθεια ύψους 140 εκατ. ευρώ (181 εκατ. δολάρια) για να ενισχύσει τις υπηρεσίες υγείας της Γουϊνέα, της Σιέρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Νιγηρίας.

Το κρούσμα που ενδέχεται να έχει καταγραφεί στην Ιταλία δεν είναι το πρώτο καμπανάκι στην Ευρώπη καθώς ύστερα από αντίστοιχους φόβους που αποδείχθηκαν ψευδείς η Βρετανία ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει την επιδημία. Όσον αφορά το ιταλικό περιστατικό, μια νιγηριανή 40 ετών, η οποία διαμένει μόνιμα στη Μάρκε, περιφέρεια της κεντρικής Ιταλίας, εισήχθη σε νοσοκομείο της περιοχής με συμπτώματα τα οποία μπορεί να οφείλονται στον ιό του Έμπολα. Η Νιγηριανή είχε επισκεφθεί πρόσφατα την χώρα καταγωγής της. Από τη Δευτέρα νοσηλεύεται σε απομόνωση, στην πτέρυγα μολυσματικών ασθενειών του νοσοκομείου «Τορέτε» της Ανκόνας. Η γυναίκα παρουσιάζει συμπτώματα ίδια με εκείνα του αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο Έμπολα, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για κρούσμα του ιδιαίτερα θανατηφόρου ιού.