H οικογένεια του Στίβεν Σότλοφ, του αμερικανού δημοσιογράφου που είχε απαχθεί στη Συρία και αποκεφαλίστηκε σε βίντεο από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζει ότι ο δημοσιογράφος είχε πουληθεί στην οργάνωση από μέλη της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Μάλιστα στρέφεται κατά της αμερικανικής κυβέρνησης για τις «ανακριβείς δηλώσεις της», ιδιαίτερα στο κατά πόσο συνεργάστηκε με τους συγγενείς των απαχθέντων. Τονίζει, δε, ότι εάν υπάρξουν νέες ανακρίβειες «θα αναγκαστεί να μιλήσει για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα».

Ads

Ο εκπρόσωπος της οικογένειας Σότλοφ, Μπαράκ Μπάρφι, μίλησε σε εκπομπή του CNN και είπε ότι ο Σότλοφ πουλήθηκε στους τζιχαντιστές για ποσό μεταξύ 25.000 και 50.000 ευρώ.

Ο Μπάρφι επικαλέστηκε πηγές της οικογένειας «επί του εδάφους» για τα όσα ανέφερε. Σύμφωνα με αυτές, ο Σοτλόφ πουλήθηκε στα σύνορα επειδή το όνομά του είχε βρεθεί σε λίστα υπεύθυνων για βομβαρδισμό νοσοκομείου -κάτι που, όπως είπε ο εκπρόσωπος, ήταν ψευδές.

«Κάποιος στο συνοριακό πέρασμα τηλεφώνησε στο Ισλαμικό Κράτος και έστησαν ένα ψεύτικο σημείο ελέγχου, με πολύ κόσμο, και ο Στίβεν μαζί με την συνοδεία του πήγαν χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν».

Ads

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε επίσης «τεταμένη» τη σχέση της οικογένειας με την αμερικανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ανακριβείς δηλώσεις».

Είπε ότι ο Λευκός Οίκος και οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται «σε ευρύτερο παιχνίδι γραφειοκρατικών εσωτερικών συγκρούσεων, στο οποίο έγιναν πιόνια ο Τζιμ [Τζέιμς Φόλεϊ] και ο Στίβεν».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το CNN, οι ΗΠΑ έχουν ταυτοποιήσει τον εκτελεστή του Φόλεϊ. Μην έχοντας αποφασίσει εάν θα δημοσιοποιήσουν το όνομά του δήλωσαν ότι πρόκειται όντως για Βρετανό πακιστανικής καταγωγής, μέλος εξτρεμιστικών ομάδων που σχετίζονται με συγκεκριμένο τζαμί στο Λονδίνο. Πλέον προσπαθούν δια του υλικού των βίντεο να διαπιστώσουν εάν ο εκτελεστής του Σότλοφ είναι το ίδιο πρόσωπο.