Στη ρύθμιση για τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ που κατατίθεται στη Βουλή, την έκτακτη εισφορά, το ασφαλιστικό και τις περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις πέφτει σήμερα το βάρος των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ευρωπαίος αξιωματούχος διεμήνυσε ότι το Eurogroup είναι ανοιχτό σε ενδεχόμενο αίτημα για νέο πρόγραμμα στήριξης στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι παραμένει αβέβαιο τι θα συμβεί ως προς τη χρηματοδότηση της χώρας μετά την ολοκλήρωση του ισχύοντος προγράμματος στήριξης.

Ads

«Συν 5-12 χρόνια για σύνταξη» είναι ο κεντρικός τίτλος της Ελευθεροτυπίας. Η κυβέρνηση σχεδιάζει «αύξηση των ελάχιστων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια και των απαιτουμένων ενσήμων στα 6.000 από 4.500 (στο ΙΚΑ) για τη συνταξιοδότηση των γυναικών και 7.000 αντίστοιχα για τις μητέρες με ανήλικα», γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «τόσο η τρόικα στο Παρίσι, όσο και η μελέτη του ΚΕΠΕ “πιέζουν” για αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις». Η Ελευθεροτυπία αναφέρεται και στην προθυμία αξιωματούχων της ΕΕ «να παρατείνουν το υφιστάμενο ή να υπογράψουν νέο πρόγραμμα». «Το χρέος φέρνει νέο Μνημόνιο», σημειώνει.

image

«Φωτιά και τσεκούρι στην Υγεία», γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, για τις περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις. «Αντιγράφοντας το βρετανικό και το αμερικανικό σύστημα Υγείας, ο υπουργός Μ. Βορίδης, πετσοκόβει δραστικά διαγνωστικές εξετάσεις για την πρόληψη καρκίνων που θερίζουν τον πληθυσμό ή εξετάσεις για χειρουργημένους καρδιολογικούς ασθενείς», αναφέρει.

Ads

Το ίδιο θέμα βρίσκεται και στο πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου, υπό τον τίτλο «Αυστηρό πλαφόν στις ιατρικές εξετάσεις».

image
image

Στο νέο ασφαλιστικό επικεντρώνονται Τα Νέα, που κυκλοφορούν με κεντρικό τίτλο «Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας». «Οι αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2015 θα αφορούν μεταξύ άλλων τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, την αύξηση ημερών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη, την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και τις εφάπαξ παροχές», γράφει η εφημερίδα.

image

Στο ενδεχόμενο «ναι» στην απόσχιση της Σκωτίας καθώς και στη ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ επικεντρώνεται η Καθημερινή, που γράφει σχετικά: «Έκπτωση 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα». Για την εισφορά αλληλεγγύης, η εφημερίδα γράφει ότι η «μειωση της θα είναι σταδιακή».

image

«Σχολεία άνευ διδασκάλου», είναι ο τίτλος του κεντρικού θέματος στο πρωτοσέλιδο της Αυγής. «Με ελλείψεις εκπαιδευτικών ξεκινά η νέα σχολική χρονιά την Πέμπτη. Χιλιάδες παιδιά αναμένεται να μείνουν χωρίς δασκάλους. Ο υπουργός Παιδείας κατέβασε στις 16.500 τις κενές θέσεις από τις 22.500 που είχε πει την Παρασκευή», επισημαίνεται.

image