To Ισλαμικό Κράτος πολεμά με αμερικανικά όπλα τα οποία άρπαξε από τον ιρακινό στρατό ή προορίζονταν για τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ads

Η βρετανική οργάνωση Conflict Armament Research κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας τα όπλα που κατέσχεσαν οι κουρδικές δυνάμεις από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ημερών τον Ιούλιο.

Μεταξύ των όπλων αυτών βρίσκεται μια «σημαντική ποσότητα» αμερικανικών επιθετικών τουφεκιών Μ-16 τα οποία είχαν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών. Οι αντιαρματικές ρουκέτες που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία είναι «όμοιες με τις ρουκέτες M-79 που παρέδωσε η Σαουδική Αραβία στις δυνάμεις που πολεμούν υπό τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και είχαν κατασκευαστεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία την δεκαετία του 1980.

Στο Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος μπόρεσε να αρπάξει τον Ιούνιο μια μεγάλη ποσότητα αμερικανικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τις θέσεις που είχε εγκαταλείψει ο ιρακινός στρατός στα βόρεια της χώρας. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης και της κατάληψης της Μοσούλης, οι τζιχαντιστές βρέθηκαν με αμερικανικά οχήματα στα χέρια τους και τα οποία χρησιμοποίησαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ads

Τα οχήματα αυτά αποτελούν προτεραιότητα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ, όμως, θα ανακοινώσουν τις προσεχείς ημέρες ένα συντονισμένο σχέδιο καταπολέμησης του ΙΚ, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται χερσαία παρουσία στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή, περιοδεία στη Μέση Ανατολή με σκοπό να οικοδομήσει διεθνή συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ξεκινά την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Στην συμμαχία αυτή θα συμμετάσχουν περισσότερες από 40 χώρες «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».