Μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας συνελήφθη στα σύνορα με τη Ρωσία από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η Εσθονία υποστηρίζει πως πρόκειται για απαγωγή και πως το μέλος των υπηρεσιών της προσπαθούσε να σταματήσει παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο η Ρωσία αναφέρει πως συνελήφθη σε ρωσικό έδαφος.

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, Ούρμας Πάετ, υπήρξε επικοινωνία με τη Μόσχα, με το Ταλίν να αναφέρει πως πρόκειται για ένα «πολύ ανησυχητικό» περιστατικό και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα λάβουμε την απαραίτητη βοήθεια και συνεργασία από τη Ρωσία για την επίλυση της υπόθεσης αυτής και την επιστροφή του εσθονού πολίτη πίσω στην Εσθονία».

«Ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε από αγνώστους που ήρθαν από τη Ρωσία την ώρα που εκτελούσε την υπηρεσία του σε εσθονικό έδαφος με τη βία, με την απειλή όπλου. Εκτελούσε την υπηρεσία του αποτρέποντας διασυνοριακές παράνομες δραστηριότητες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «άγνωστους απαγωγείς», οι οποίοι εμπόδισαν τις επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου στο σημείο ελέγχου Λουχάμα και έκαναν χρήση ενός καπνογόνου την ώρα που πήραν αιχμάλωτο τον αξιωματικό.

Ads

Από την πλευρά της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως συνελήφθη σε ρωσικό έδαφος ένας Εσθονός αξιωματικός, με το όνομα Έστον Κόχβερ, και ανακρίνεται. «Από τον εισβολέα κατασχέθηκαν ένα όπλο με σφαίρες, 5.000 ευρώ μετρητά, ειδικός εξοπλισμός για μυστικές ηχογραφήσεις και έγγραφα που υποδεικνύουν ότι (βρισκόταν) σε αποστολή των μυστικών υπηρεσιών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.