Οποιαδήποτε κίνηση της Δύσης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε συριακό έδαφος θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουάλισντ Αλ Μουάλεμ. Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία είναι «ευπρόσδεκτες» εάν θέλουν να συνεργαστούν με τη Δαμασκό κατά των τζιχαντιστών.

Ads

Ο Σύρος υπουργός υπογράμμισε, ωστόσο, ότι στην περίπτωση της Συρίας, συγκεκριμένες μεγάλες δυνάμεις δεν εφαρμόζουν τα ίδια τους τα ψηφίσματα κατά της τρομοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την άλλη πλευρά η Γερμανία δήλωσε αμέσως ότι «δεν θα βρεθούμε στο ίδιο κρεβάτι με το καθεστώς Άσαντ επειδή το Ισλαμικό Κράτος είναι χειρότερο». Η Γερμανία δήλωσε επίσης θεωρεί υπεύθυνο το καθεστώς του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, για τους 200.000 θανάτους κατά τα 3,5 χρόνια του συριακού εμφυλίου.

Οι δηλώσεις έγιναν λίγη ώρα αφού οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την αεροπορική βάση του Ταμπκά στη βόρεια Συρία, το τελευταίο σημείο που βρισκόταν εκτός του ελέγχου τους στην επαρχία της Ράκα, μετά από σφοδρές μάχες. Τον τελευταίο μήνα, στα χέρια των τζιχαντιστών είχαν πέσει άλλες δύο αεροπορικές βάσεις στην περιοχή. Η Δαμασκός είχε προχωρήσει ακόμη και σε επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών που εποφθαλμιούσαν τη βάση, χωρίς όμως να καταφέρει τελικά να τους περιορίσει. Στην αεροπορική βάση του Ταμπκά στάθμευαν ισχυρά μέσα όχι μόνο της συριακής αεροπορίας αλλά και του πυροβολικού.

Ads

Στο δεύτερο μέτωπο του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι τόνισε τη Δευτέρα ότι οι συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης είναι εποικοδομητικές και ότι «σε δύο ημέρες» θα υπάρχει καθαρή εικόνα για την μορφή του σχήματος εθνικής ενότητας το οποίο ετοιμάζει.