Ότι δημιουργεί «ισλαμικό χαλιφάτο» στην Γκουόζα, πόλη στη βορειοανατολική Νιγηρία, δηλώνει ο αρχηγός της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπάκαρ Σεκάου, σε βίντεο το οποίο έλαβε  την Κυριακή το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Ads

«Ευχαριστώ τον Αλλάχ που έδωσε στους αδελφούς μας τη νίκη στην Γκουόζα», η οποία αποτελεί πλέον «μέρος του ισλαμικού χαλιφάτου», δηλώνει ο Α. Σεκάου σε βίντεο διάρκειας 52 λεπτών.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την πόλη. Ήρθαμε για να μείνουμε», αναφέρει επίσης ο ηγέτης της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ο Σεκάου έχει χαρακτηρισθεί «τρομοκράτης σε παγκόσμια κλίμακα» από τις ΗΠΑ, που τον έχουν επικηρύξει για 7 εκατομμύρια δολάρια.

Ads

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (OCHA), η Μπόκο Χαράμ κατέλαβε τον Αύγουστο την Γκουόζα, η οποία βρίσκεται στην Πολιτεία Μπόρνο.

Από τον Απρίλιο, η Μπόκο Χαράμ έχει καταλάβει πολλές τοποθεσίες και ελέγχει ζώνες ολόκληρες στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, απ’ όπου ο στρατός έχει εξαφανισθεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων, υπευθύνων της ασφάλειας και εμπειρογνωμόνων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος (πρώην Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε) ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες ότι ιδρύει «ισλαμικό χαλιφάτο» στα εδάφη που κατέχει στο Ιράκ και την Συρία, βυθίζοντας την χώρα σε ένα νέο κύκλο συγκρούσεων με την διεθνή κοινότητα να αναλαμβάνει δράση περιορισμού της οργάνωσης. Η βιαιότητα των τζιχαντιστών του ΙΚ έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων ωθώντας τις ΗΠΑ σε μια νέα εμπλοκή στην χώρα. Τελευταίο κρούσμα ήταν ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζέιμς Φόλεϊ, από -κατά πως όλα δείχνουν – Βρετανό τζιχαντιστή. 

Όμως περίφημη για την βιαιότητά της είναι και η Μπόκο Χαράμ, που ιδρύθηκε το 2002 προσπαθώντας να εφαρμόσει την ισλαμική σαρία στην Νιγηρία και το Καμερουν, από το 2009 και έπειτα άλλαξε τρόπο δράσης πραγματοποιώντας πολύ αιματηρές επιθέσεις. Κατόπιν, έχοντας δεχθεί κριτική από όλες τις πλευρές, χρησιμοποίησε βόμβες, δολοφονίες και απαγωγές για να προωθήσει τον σκοπό της. Συνολικά ευθύνεται για περισσότερους από 10.000 θανάτους, ενώ οι ΗΠΑ την έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση, που χρηματοδοτείται από την Αλ Κάιντα.

Προ μηνών είχε απαγάγει 250 περίπου κορίτσια κάτω των 18 ετών από χωριό της Νιγηρίας.