Σε διάσταση βρίσκονται βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας με την κυβέρνηση για το ζήτημα της διάταξης που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο και αφορά τον περιφερειακό Τύπο, προβλέποντας ότι αίρεται η υποχρεωτικότητα δημοσίευσης συμβάσεων Δημοσίου και ΟΤΑ. 

Ads

Αντίθετος στη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης που καταργεί την υποχρεωτική δημοσίευση προκηρύξεων στον περιφερειακό Τύπο εμφανίστηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σημειώνεται ότι την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη ρύθμιση έχει εκφράσει και το ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε, η εν λόγω ρύθμιση θα γίνει η ταφόπλακα του περιφερειακού Τύπου στην χώρα.

«Να αναθεωρήσουμε το άρθρο και να είτε να δώσουμε τη δυνατότητα να βρουν εναλλακτικές πηγές εσόδων για να μην κλείσουν (σ.σ. οι τοπικές εφημερίδες) ή να δούμε και την απόσυρση του άρθρου», δήλωσε. Παράλληλα ζήτησε να γίνει μελέτη ώστε να διασφαλιστεί ότι ο περιφερειακός Τύπος θα παραμείνει και θα συνεχίσει το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας τόνισε ότι το κέρδος από τη διάταξη θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το πρόβλημα που θα δημιουργήσει (η διάταξη) για την επιβίωση του επαρχιακού Τύπου.
 
Παράλληλα, στο περιθώριο της συζήτησης στην Επιτροπή, βουλευτές της ΝΔ έθεσαν το ζήτημα με ένταση και φαίνεται πως ετοιμάζονται να παρουσιάσουν δική τους εναλλακτική πρόταση. Έξω από την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, βουλευτές ανέφεραν στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο ότι δεν θα ψηφίσουν τη διάταξη και ο διάλογος που είχαν ακούστηκε μέχρι το εσωτερικό της αίθουσας που συνεδρίαζε η Επιτροπή Οικονομικών.

Ads

Την απόσυρση της διάταξης ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης σχολίασε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αλά καρτ, καθώς ενώ φέρνει τη διάταξη για τον περιφερειακό Τύπο, την ίδια ώρα καταθέτει στη Βουλή τροπολογία για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων στον χώρο του Τύπου.

Κατά της διάταξης τάχθηκαν ο Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννης. Όλα τα κόμματα εκτιμούν ότι με τη διάταξη ο περιφερειακός Τύπος οδηγείται σε λουκέτο, καθώς χάνει το ελευταίο έσοδο που του επιτρέπει να επιβιώσει.