Σε μια σειρά αμφιλεγόμενων χρηματοδοτήσεων, τις οποίες δεν κρύβουν, προχωρούν οι ΗΠΑ. Μετά την ενίσχυση του Ισραήλ, ο Λευκός Οίκος ξεχνώντας ότι κατηγορεί σφοδρά το Κρεμλίνο για τεχνική υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι σχεδιάζει να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει την ουκρανική εθνοφρουρά. Το κόστος της ενίσχυσης θα ανέρχεται σε 19 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να διαθέσουν περίπου 8 εκατ. δολάρια σε βοήθεια για την ενίσχυση των ουκρανικών υπηρεσιών φύλαξης των συνόρων.

Ads

«Τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών έχουν ενημερώσει το Κογκρέσο σχετικά με την πρόθεσή μας να χρησιμοποιήσουμε 19 εκατ. δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τεσσάρων εταιρειών και μίας τακτικής έδρας της ουκρανικής εθνικής φρουράς, ως μέρος των προσπάθειών τους να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στην εσωτερική άμυνα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι. Η εκπαίδευση, η οποία απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου, θα πραγματοποιηθεί σε τοποθεσία στο εσωτερικό της Ουκρανίας, δήλωσε ο Κίρμπι, χωρίς όμως να συνδέσει την ανακοίνωση αυτή με τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση. 

Σήμερα, πάντως, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την ΕΕ ότι προχώρησε σε μυστική άρση των περιορισμών εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει τον εξοπλισμό αυτόν τον Κίεβο θα τον χρησιμοποιήσει για εσωτερική καταστολή. 

Την Παρασκευή, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και να αναζητήσει λύσεις για έξοδο από αυτή την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού.

Ads

Η Δύση αν και καλεί σε επίλυση της κρίσης δια της διπλωματίας, η στάση που ακολουθεί και οι κυρώσεις της δεν συνάδουν με αυτές τις προθέσεις. 

Μπορεί ο Ρώσος Πρόεδρος να διαμήνυσε ότι δεν δέχεται επεμβάσεις στα εσωτερικά θέματα της χώρας του καλώντας την ΕΕ να μην «καθοδηγείται» από την Ουάσινγκτον, και ο Αμερικανός ομόλογός του να υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα θα βρεθεί μπροστά σε ψέμματα και προπαγάνδα μετά τον θάνατο των σχεδόν 300 επιβατών της πτήσης ΜΗ17, όμως δυο κορυφαία δυτικά περιοδικά – το TIME και το Newsweek – επέλεξαν να κυκλοφορήσουν με καθαρά αντιρωσικά εξώφυλλα αυτόν τον μήνα. Και τα ρωσικά ΜΜΕ, βέβαια, δεν ακολουθούν πολύ διαφορετική τακτική. Σημειώνεται ότι δημοσιογράφος του RT παραιτήθηκε τονίζοντας ότι δεν θέλει να μεταδίδει άλλο «τα ψέμματα του Πούτιν». 

Την ίδια στιγμή, ο απεσταλμένος του γερμανικού Spiegel στο σημείο της συντριβής της πτήσης της Malaysia Airlines διαπιστώνει ότι κανένας δεν απασχολείται με τις επιπτώσεις του εγκλήματος και ότι δεν υπάρχει κανένας φρουρός ή ερευνητής. Όποιος θέλει μπορεί να πάει και να πάρει ένα «ενθύμιο». Το Κίεβο, βέβαια, ανακοίνωσε ότι όσοι διεθνείς εμπειρογνώμονες προσπάθησαν σήμερα να πλησιάσουν τον τόπο της συντριβής δέχθηκαν πυρά, ενώ και η Μόσχα κατήγγειλε ουκρανικά βλήμματα σε έδαφός της. 

Η πρόθεση του Λευκού Οίκου να ενισχύσει το Κίεβο κάθε άλλο παρά θα αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου το Λουχάνσκ – προπύργιο των αυτονομιστών – είναι στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κατάρρευσης καθώς δεν έχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και δεν ανεφοδιάζεται σε τρόφιμα. Στο Ντονέτσκ, ο απεσταλμένος του Spiegel συνάντησε ένα νεαρό που δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Ήταν βέβαιος ότι ο Πούτιν «θα μπουκάρει» από μέρα σε μέρα. «Επιτέλους!».