Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, κρατική χρηματοδότηση για συνασπισμούς κομμάτων και η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύθηκε από βουλευτές και πολιτικά στελέχη ως “φωτογραφία” της Δημοκρατικής Παράταξης. Το ιδρυτικό της συνέδριο προγραμματίζεται για το τέλος Οκτωβρίου, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει συγκροτηθεί οργανωτική επιτροπή ούτε έχει αποφασιστεί η διαδικασία εκλογής συνέδρων. Παρόλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι δεν θα υπάρξει αναβολή και ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους. 

Ads

Αυτό που κυρίως χρειάζεται η Χαριλάου Τρικούπη είναι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ ώστε να υπάρξει η επίφαση ενός συμμαχικού σχήματος αφού το 8% του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με το 1,2% του κόμματος του Φώτη Κουβέλη. Ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί, θα τους αρκούσε η συμμετοχή της λεγόμενης μεταρρυθμιστικής, φιλοπασοκικής τάσης υπό τον Σπύρο Λυκούδη. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν συζητείται στο παρασκήνιο είναι η ανάδειξη ηγεσίας της Δημοκρατικής Παράταξης που δεν θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αντιμετωπίζεται από το επιτελείο του ως ο φυσικός ιδρυτής του νέου πολιτικού φορέα που γίνεται προσπάθεια να συγκροτηθεί.

Θα μπορούσαν, όπως ακούγεται, να παραχωρήσουν την αντιπροεδρία σε ένα πρόσωπο εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως ο Σπ. Λυκούδης, αλλά αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα αποδεχόταν  ο ίδιος αλλά και όποιος άλλος θέλει να προστατεύσει την προσωπική και πολιτική του αξιοπρέπεια. Σε κάθε περίπτωση η σχέση της ΔΗΜΑΡ με τη Δημοκρατική Παράταξη θα καθοριστεί τελικά ανάλογα με τις αποφάσεις του Φώτη Κουβέλη για το θέμα της εκλογής ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. 
 
Στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ δεν κινείται φύλλο. Ο Ευ. Βενιζέλος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και οι δελφίνοι κάνουν διακοπές. Μέχρι τις εκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει αμφισβήτηση, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη εκδηλώσει τις διαθέσεις του απέναντι στην πρόθεση δημιουργίας της Δημοκρατικής Παράταξης. Ηταν πολέμιος της Ελιάς, όμως τώρα σιωπά, και από το αν θα συμμετάσχει ή όχι σε εκείνο το συνέδριο θα εξαρτηθεί το αν το όνομά του θα μπει στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών. Παίζεται δηλαδή η επίσημη έξοδός του από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. 
 
Το Ποτάμι θα παρουσιάσει στις 21 Σεπτεμβρίου τις κυβερνητικές του θέσεις ζητώντας από τα κόμματα να πάρουν θέση για να αναζητηθούν δυνατότητες κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται σε συζητήσεις με πολιτικά πρόσωπα του ενδιάμεσου χώρου και η διεύρυνση του κόμματός του θα συνεχιστεί παρόλο που ο ίδιος δεν “καίγεται” για την προσέλκυση βουλευτών και επαγγελματικών στελεχών κομμάτων, είναι επιλεκτικός και δύσκολος, αφού είχε κατέβει στις ευρωεκλογές με το σύνθημα “πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν”. 
 
Στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για το άνοιγμα προς το κέντρο εξακολουθεί να διχάζει και είναι ενδεικτικό ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί φόρμουλα συνεργασίας με τη Λούκα Κατσέλη, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό πολύ κοντά στην Κομουνδούρου. Οι εσωκομματικές διαφωνίες αναμένεται να κλιμακωθούν στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές και όσο θα ζωηρεύει το ενδιαφέρον για τις υποψηφιότητες από τους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν έδρα στο επόμενο κοινοβούλιο.